Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emils mamma har en egen kokosbollsfabrik

Inte många företag kan skryta med att de har tiodubblat sin produktion på sju år, men det har kokosbollsfabriken på Rödön gjort. Det har också utökat antalet anställda från en till fyra.

– Vi säljer allt som vi producerar och har inget lager, säger chefen Linda Andersson.

Annons

Det var för sju år sedan som Linda Andersson flyttade till Rödön med sin sambo. I huset, som tidigare ägdes av Lindas mamma, fanns utrustning i källaren för tillverkning av kokosbollar.

– Mamma gjorde sådana till marknader och sålde här på gården i liten skala. Jag kom på att vi kanske skulle börja använda maskinerna och börja vår egen tillverkning av kokosbollar och så blev det.

Efter starten har Rödöns kokosbollar tiodubblat sin produktion och har nu fyra heltidsanställda. Två gånger i veckan görs kokosbollarna och resten av tiden har företaget börjat med sallader och färdiggjorda smörgåsar.

– Det har också visat sig vara en lyckosam produkt. Nu har vi alla de stora matkedjorna som kunder, berättar Linda.

När Länstidningen besökte företaget under onsdagen så var det kokosbollarna som var under tillverkning. Med under tillverkningen var Lindas grabb Emil, två år. Han tryckte i sig en kokosboll ibland när han kände sig sugen, men enligt mamma var han nog rätt less på godsakerna.

– Det blir väl så när mamma har en egen kokosbollsfabrik, skrattar Linda.

Kokosbollarna består av en äggvitelösning som blandas med glykos.

– Allt blandas och hälls i en spritsmaskin, som klickar ut bollarna i lagom storlek. Sedan körs de igenom en chokladmaskin. När de kommer ut från chokladbandet den så hanterar vi varje kokosboll för hand. Vi rullar dem i cocos och ställer dem på en plåt. Nu är de klara att paketeras. Vi klarar av att tillverka cirka 2.500 kokosbollar per vecka. Det låter kanske inte så mycket, men en stor del av tillverkningen sker manuellt.

Kokosbollarna från Rödön finns nu hos alla de stora matvarukedjorna och enligt Linda så säljer man samma mängd i butikerna oavsett årstid.

– Vi trodde att det skulle vara svårare att avyttra dem på sommaren, men där hade vi fel.

Förutom affärerna säljs kokosbollarna i den egna gårdsbutiken.

– Även skolklasser brukar sälja kokosbollarna för att dryga ut klasskassan, säger Linda.