Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emils hyss har börjat

"Hujedamej sånt barn han var!" Den klassiska sången behöver bara börja så är ensemblen i Katthult, hos Emil, Ida och alla de andra.

Repen inför sommarens stora familjemusikal på Jamtli, "Emil i Lönneberga", är igång. Hela veckan har ensemblen träffats i Dancehalls lokaler på Fyrvalla.

– Det är långa dagar och korvstoppning, men när människor är förberedda och kompetenta går det mesta snabbt och lätt, säger producenten och skådespelaren Elin Sandelius.

Walter Riddar Palm gör rollen som Emil och kommer i princip direkt från scenen i Hackås föreningshus där han medverkat i Molières "Den inbillade sjuke".

– Trots att vi fick Emil-manuset redan i januari har jag inte hunnit tänka så mycket på mina repliker. Men förra veckan hårdkörde jag och nu sitter de flesta.

I fjol medverkade han i "Pippi Långstrump på de sju haven", då som Tommy.

– Tommy är lugn och det är ju inte Emil så jag får jobba på att byta personlighet nu. Lite svårt är det.

– Fast egentligen är kanske Emil mer snäll än busig. Han gör bra saker som blir tokiga, som när han fångar kräftor. Pappa Anton får en kräfta på tån bara för att Emil vill visa hur många kräftor han fångat, säger Stina Sandberg, som spelar lillasyster Ida. Hon har ingen tidigare erfarenhet av att framträda på en scen, men verkar som klippt och skuren för rollen.

– Det är jätteroligt! utbrister hon och ler.

Lars "Vegas" Gustafsson, Håkan Borgsten och Karin Riddar är tre av de andra totalt 15 karaktärerna.

– Nu har vi mest fokuserat på sången och dansen och så tar vi spelscenerna nästa gång vi träffas i maj. Dans är jätteroligt, men svårt eftersom jag inte har min bakgrund där, säger Karin Riddar, som faktiskt är Emils mamma både i pjäsen och i verkligheten just nu, eftersom sonen Walter spelar Emil.

– Som 40-åring och 12-åring är det inte så många saker man kan göra på lika villkor, men teater kan man göra. Det är så kul!

Elin Sandelius tror att hela familjen kan ha behållning av föreställningen som kommer att spelas 27 juni – 6 juli.

– Vårt signum är att ta historierna på allvar. Som publik ska man kunna ta med sig upplevelsen hem och diskutera över generationsgränserna, säger hon.

Maken Mats, som Elin mötte när de båda arbetade med Östersundsrevyn, regisserar. Sedan många år sätter paret upp Astrid Lindgrens pjäser på en bakgård i Karlshamn där de numera bor. I fjol bestämde de sig för att testa länets publik och det gav mersmak. Deras "Pippi" gjorde succé på Jamtlis utescen. "Emil i Lönneberga" är en egen dramatisering blandat med alla de klassiska sångerna

– Det är få som får tillstånd att göra egna dramatiseringar av Astrid Lindgrens verk. Men Saltkråkan AB verkar tycka om det vi gör och det är vi otroligt stolta över, säger Elin Sandelius.