Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emil Jensen blickar ut i världen – i Östersund

Sedan debutalbumet 2004 har Emil Jensens publik vuxit stadigt utan någon särskild uppmärksamhet från radio och tidningar - själv beskriver han sina fans som en gräsrotsrörelse.

Annons

– Första gången jag körde i Norrköping kom 60 personer, nästa gång 120 och gången efter det 240, som om alla hade tagit med sig en kompis, säger han.

En anledning till att medierna skrivit lite om Emil Jensen i förhållande till hans popularitet kan vara att han är svårdefinierad. För honom själv började det med musik och konserter - i dag säger han dock att han gör föreställningar.

– Jag pratade mycket mellan låtarna, det spårade ur och blev en egen genre. Det kan bli en monolog, en dikt eller stå upp-komik men alltid med en lite tragisk touch. Det började med musiken men ibland tar det andra över fullständigt har jag märkt, säger Emil Jensen.

Och mycket riktigt - förutom ett gäng studioalbum har han också gett ut en liveskiva där musiken är bortklippt, bara mellansnacket är kvar.

Men även om de talade texterna och musiken mötts i föreställningarna har Emil Jensen försökt hålla de båda världarna ifrån varandra. På hans femte album, "I det nya landet", blev det dock ändring på det.

– Det var ingen uttalad idé, däremot struntade jag i att försöka undvika att hålla uttrycken isär, säger han.

På "I det nya landet" samsas därför poplåtar som "Radioaktivitet", en duett med Klara Söderberg från First Aid Kit, med den fem minuter långa monologen "Samma värld".

Skivan är på många sätt hans mest personliga.

– Den utspelar sig i två nya länder, dels den globala utblicken, det nya landet Sverige, men också ett nytt land för min egen del. Det finns flera låtar som handlar om uppbrott och när människor försvinner från ens liv och man hamnar på en ny plats, säger Emil Jensen.

Samtidigt är det hans mest politiska album.

Det innehåller bland annat spåret "Fått nåt i ögat", en slags tonsatt politisk spoken word som gästas av Edda Magnason och Familjen.

– Hade man gjort en skiva utan politiskt innehåll på 1930-talet hade det känts konstigt och så är det nu också, säger Emil Jensen.

Han ser ett samhälle där klyftorna ökar markant, både i Sverige och världen.

– Inte bara ekonomiskt utan också vad gäller vem som har ordet och får uttrycka sig. Jag ser också mer och mer rasism och antifeminism och då känns det viktigt att markera kring de här frågorna så tydligt som möjligt, säger Emil Jensen.