Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emil-idyll i hyrt sommartorp

/

Sommarsemester i Sverige är mycket populärt i årets lågkonjunktur. Bland det mysigaste och billigaste är att hyra en egen stuga på landet.
– Känner ni er hemmastadda? Vi hoppas ni skall trivas! välkomnar det sympatiska värdparet på bred småländska när de tittar in i torpet.

Annons

Faktum är att detta blev den skönaste semestern de senaste åren. Vi hade aldrig upplevt området kring Långasjö nära Emmaboda i södra Småland. Men det visar sig ligga mitt i ett spännande kulturlandskap, med både utvandrarleden och glasriket utanför dörren. Som att kliva in i rena Emil-idyllen.

Med internets informationsrika beskrivningar och bilder kunde vi lätt jämföra olika objekt och hitta drömstugan, med gärdesgårdar och 1800-talscharm. Vårt gamla torp vid en hästhage kostade oss bara 2 800 kronor per sommarvecka. Ett modernt hus vid havet hade gått på över 8 000.

Vägen dit andas utvandrarhistoria i Vilhelm Mobergs bygd kring Moshultamåla. Vägarna blir allt smalare och poetiskt slingriga när de närmar sig målet. Nyckeln ligger under det hemliga stället i vedboden. Öppnar förväntansfullt dörren. Blommiga tapeter från 50-talet. Vedspis. Inbodd stugatmosfär. Det kvittrar utanför fönstren. Den svenska sommaren doftar av hö och gryningsdagg.

– Min far hade tio syskon. Flera utvandrade till Kanada, men några flyttade hem igen till det mycket fattiga Småland, berättar ägaren som tittar förbi nästa förmiddag och tipsar om att åka till Klasatorpet i Långasjö där filmen Utvandrarna spelades in.

Han bor kvar på sin föräldragård som bebotts sedan generationer. Berättelserna skänker själ och historia år platsen. Vi känner oss direkt varmt välkomnade och hemmastadda med egna lakan i sängarna, sommarklänningen upphängd i garderoben och efter sommarbål i solen och lånat kubbspel i uthuset. Traditioner. Kultur. Att hitta det genuina bortom allfarvägarna. Varje svenskt landskap har sin okända historia som det är en fröjd att få lära sig mer av. Småland har en ursvensk själ med sin utvandrartid och sagor som Emil och Bullerbyn.

I dag är detta välbärgade trakter. Resenärer från hela världen vallfärdar till Kosta och Orrefors. Kosta har blivit som en ”turistby” med rundvandring i glashyttan, stor fabriksförsäljning med vacker glaskonst och outletbutiker som har växt upp som svampar ur jorden de senaste åren. Boda, en liten slingrig skogsfärd söderut är ett litet bruk i dag, nära andra grannhyttor som Johansfors och Skruf som vi gästar och fikar vid under en utflyktsdag i glasets tecken.

På kvällen tittar vännerna Sara och Peter med sina små söner förbi. Få saker är så avkopplande som att äta sommarsillen utomhus, lyssna till Sommar på P1, låta barnen leka fritt ute i trädgården när man kurar ihop sig under påslakanet med några spännande böcker.

Grillen tänds, majskolvar och marinerade kotletter sprider förförisk doft. Ljuset och värmen är sommarmagiskt runt tiotiden.

Nästa dag är det 28 grader varmt och badsuget väcks till liv.

– I grannbyn Vissefjärda finns en bra sjö, tipsar en kvinna vi träffar på Långasjös gårdscafé och vi drar iväg med badkläderna på stubinen.

Barnen hoppar i av yster lekglädje i sjön med sitt 23 gradiga klara vatten. En svensk skogssjö är många gånger minst lika skönt som en playa i Las Palmas, konstaterar vi unisont. Nästa dag är dock mulen och ett svenskt sommarregn drar förbi. Det blir en utflykt till Kalmar, stadsvandring med ölpaus och Kalmar-Hammarby i allsvenskan på kvällen.

Semestern avrundas med sköna dagar på landet med grillkvällar söderut, i vännerna Pia och John:s skånelänga från 1700-talet i Bosarp norr om Höör. Vem vad det som sade att sommarsemester måste tömma hela spargrisen? Vi fick både sparpengar över och mycket smak för att upptäcka mer av Sverige.

Till denna sommar har vi hyrt en gammal stuga på Väddö i Roslagen. Sommarsverige är verkligen fantastiskt!

Mer läsning

Annons