Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emil från Bräcke är "Årets bartender": "Man måste be Stockholm dra åt helvete"

Årets bartender i landet kommer från Bräcke. Emil Åreng, 29, fick priset vid Bartenders choice awards.
– Det här har varit slutmålet, det känns befriande på något sätt, säger han.

Han kommer från Bräcke, men bor sedan åtta år i Umeå där han jobbar på baren Open/Closed. Emil Åreng fick sitt första bartenderjobb på storebror Stefan Karlssons (som nu driver Gamla Teatern) hotell i Lycksele och sedan dess har karriären gått i raketfart.

Han är global ambassadör för whiskeymärket Johnnie Walker och har varit med i de största globala tävlingarna för bartenders.

– På något sätt måste man vara en Bräckebo med framtidstro, köra sitt race och skita i vad andra gör. Man måste be Stockholm dra åt helvete för att bli någonting, säger Emil Åreng.

Juryn i tävlingen består av 110 medlemmar och konkurrensen är stenhård då man tävlar mot alla bartenders i hela Sverige.

– Man måste jobba hårt, och sticka ut på något sätt. Jag tror att det är precis som med allt annat att man måste lägga ner väldigt mycket jobb och tro på det man gör, säger Emil Åreng.

Han reser över hela världen i sitt arbete, men baren i Umeå är nummer ett. Kärleken till Norrland präglar Emil Årengs arbete. Snart visar han det i boken "Salongs i Norrland", som släpps i maj.

– Det är en resa genom Norrland där jag träffar väldigt många personer runtom i hela Norrland, som jag sedan tolkar, både personer och platser i cocktails. Det blir inte den vanliga cocktailboken där du får veta hur du gör en Tom Collins för fjärde gången. Det blir att visa Norrland från sin bästa sida och fortfarande bevara det väldigt ärligt, säger Emil Åreng.

Att läsa kokböcker och drinkböcker är inget som han annars ger speciellt mycket för.

– Det är så tråkigt så att klockorna stannar. Men kan folk få lite berättelser till recepten kan jag tänka mig att det blir ganska kul.