Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emil Burman (SSU) och Joel Nordkvist (Muf) tar debatten om ungdomsarbetslösheten

Dagens ämne i valdebatten är nu ungdomsarbetslösheten, och debattörerna är Emil Burman (SSU) och Joel Nordkvist (Muf).

Att skapa jobb är ett politiskt val

Min och Socialdemokraternas viktigaste fråga i valet är jobben. Vi vill satsa offensivt på att skapa fler jobb till ungdomar. En socialdemokratisk t ledd regering kommer att skapa fler jobb genom att investera i välfärd, infrastruktur, nya bostäder och fler utbildningsplatser.

När vår statsminister påstår att arbetslösheten är en inbillad synvilla, blir jag väldigt oroad. Att skapa nya jobb åt unga människor är en politisk fråga som måste tas på största allvar, inte ignoreras!

Ofta hör vi hur de borgerliga föreslår halverade löner och sämre arbetsvillkor som ett sätt att försöka skapa jobb. Högern försvarar sig med argumentationen Det är bättre att ha en fot inne på arbetsmarknaden än båda utanför. Men vi vet ju att maten inte kommer att bli dubbelt så billig för ungdomar, vi vet att hyrorna inte kommer att halveras för unga och vi vet att kostnaden för en ung människa att skaffa till exempel en bil inte kommer att minska. Vi kan helt enkelt konstatera att regeringen inte tar den rekordhöga arbetslösheten på allvar.

Jag frågade Fredrik Reinfeldt en gång varför jag som är under 25 ska riskera att få halverad lön, medan han får flera tusen kronor i skattesänkningar. Jag fick inget svar och det förvånar mig inte, för jag förstår att lönesänkarpolitik inte är något man vill prata om. Det första Socialdemokraterna ska göra när vi vinner valet är att ta bort det förbud som gör att ungdomar måste vänta i 90 dagar innan de får hjälp på arbetsförmedlingen. Med politiken som hjälp kan vi bekämpa ungdomsarbetslösheten.

Det handlar om ett val. Sänkt skatt, mest för de redan rika, eller så använder vi i stället dessa pengar för att skapa jobb åt unga och framtidstro! Att skapa jobb är faktiskt ett politiskt val, där vi socialdemokrater vill investera i jobben och där den konservativa regeringen vill lämna arbetslösa åt slumpen.

Sveriges unga förtjänar en regering som kommer med lösningar som fungerar.

I dag saknar 1 av 4 unga jobb. Sverige har den näst högsta arbetslösheten bland unga i hela Europa. Sveriges unga behöver jobb och framtidstro, inte oansvariga skattesänkningar!

Emil Burman (SSU)


Skolutbildning ska leda till arbete

Att sysselsättningen bland unga är så pass låg i Sverige är oacceptabelt. Det finns två huvudproblem. Dels finns det för få jobb i allmänhet och dels har unga svårare att hävda sig på arbetsmarknaden.

För att få till fler jobb är det allra viktigaste att hjälpa företag att växa för det är där jobben finns. Arbetet med att göra det enklare och billigare att driva företag måste fortsätta. När det sen finns jobb gäller det för unga att bli anställningsbara.

När en ung människa ska söka jobb blir det ofta svårare eftersom arbetsgivare ofta söker människor med lång erfarenhet. Det kombinerat med att man till exempel inte vet vad man ska säga på arbetsintervjuer och liknande gör det extra svårt. Därför behövs riktade insatser särskilt mot unga människor.

Vi har under de senaste fyra åren halverat avgiften för att anställa unga människor under 26 år. Detta för att unga ska få en fördel när arbetsgivare ska anställa. Det är också viktigt med lärlingsutbildningar som gör att man kan komma in på en arbetsplats och skaffa sig den så viktiga erfarenheten. Men vi är absolut inte klara där.

Vi satsar ordentligt på en skola med utbildningar som leder till arbete och det kommer vi fortsätta göra under nästa mandatperiod. Om man som ung har en bra utbildning och dessutom är billigare att anställa kommer det väga tungt när företagen ska nyanställa. Mot detta står vänsterpartierna som går till val på att göra det dubbelt så dyrt att anställa unga människor, gå tillbaka till en skola som inte riktar sig mot arbete och dessutom på flera olika sätt göra det mycket dyrare att driva företag.

Vi i Moderata ungdomsförbundet hoppas på fyra nya år med Alliansen för bara då kan vi göra Sverige till ett ännu bättre land för unga människor.

Joel Nordkvist (Muf)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel