Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emil Burman (SSU) Linnea Svensson (Cuf) om bostadspolitiken

Dagens ämne i valdebatten är bostadspolitiken och debattörerna är Emil Burman (SSU) och Linnea Svensson (Cuf).

Emil Svensson (SSU):

Ett av de vanligaste problemen bland unga är tillgången till bostad. Att flytta hemifrån är för många ett stort och utvecklande steg. I dag är det dock svårt att som ung få den möjligheten.

Jag och Socialdemokraterna brukar tala oss varma för att politiken ska kunna göra skillnad och att politik är någonting mer än att bara gå och rösta en gång vart fjärde år. Mot detta står en borgerlig regering som verkar ha uppfattningen om att politiken ska vara så avvaktande som möjligt. Ok, jag kan erkänna att regeringen är tämligen aktiv när det gäller oansvariga skattesänkningar, men passiviteten gör sig väl påmind när det gäller förmågan att hantera bostadsbrist och ungdomsarbetslöshet.

Följden av regeringens lama bostadspolitik är att saker och ting händer långsamt. Vår regering ansvarar idag för att bostadsbyggandet ligger på sin lägsta nivå på 15 år. Detta i en tid då de största ungdomsgenerationerna sedan 40-talet ska in på både bostads- och arbetsmarknad, en tid som kräver snabba ryck och en aktiv bostadspolitik.

Vi socialdemokrater vill satsa på nya bostäder, då vi vet att det också ger jobb, som i sin tur ger bättre förutsättningar till att förbättra välfärden. Därför är det viktigt att ha en seriös politik för hur byggandet av nya bostäder ska gå till. Rent konkret innebär detta att vi vill bygga 40 000 nya bostäder om året, varav minst hälften ska vara hyresrätter samt införa ett statligt investeringsstöd för miljövänliga hyresrätter till överkomliga hyror.

I Sverige har vi haft en tradition av att genomföra reformer som är bra för de allra flesta. Den traditionen vill vi socialdemokrater återigen föra in i svensk politik. För det handlar inte bara om att bygga nya hyresrätter utan det handlar också om att bostadsbolagen måste ges möjligheter till att rusta upp hyresrättsbestånden. Därför vill vi utöka ROT-avdraget så att det omfattar även hyresrätten. Jag går inte till val på att avveckla politiken. Jag går till val på att förändra den, så att vi får fler billiga hyresrätter

Linnea Svensson (Cuf):

Nu drar universiteten igång igen och det årliga problemet med bostäder uppstår som vanligt. Vi är i ett akut behov av fler och billigare bostäder i Östersund. Det har varken funnits en kortsiktig eller långsiktig bostadspolitik i Östersund på många år medan Socialdemokraterna haft makten, vilket man kan tycka är ganska konstigt då man vetat om att det kommer finnas en efterfrågan på studentbostäder. Istället så har det blivit preliminära akutlösningar.

Det här är en bara en anledning till varför vi behöver maktskifte i Östersunds kommun. För att hjälpa unga människor till en bra start på vuxenlivet behövs en liberal bostadspolitik. Det handlar om förändringar på alla fronter. Det krävs tillexempel en översyn av skatterna på bostäder, en ökad konkurrens bland byggföretagen och ett gediget regelförenklingsarbete.

Centerpartiet vill verka för att det byggs fler och billigare hyresrätter. Oavsett hur målmedvetna vi är i att liberalisera bostadspolitiken kommer det att ta ett antal år innan unga människor får generellt högre tillgång till ett billigare och bredare bostadsutbud. För att snabbt minska de akuta problemen måste vi göra det riktigt lönsamt för vanliga människor att hyra ut delar av sina bostäder.

Genom en skattebefrielse på intäkterna från uthyrning av upp till halva bostaden ökar drivkrafterna avsevärt för villaägare att tillexempel göra om källarplan och övervåningar till små hyresrätter. I många fall behövs bara ett pentry, en wc med dusch, eller en extra ingång för att nya studentbostäder ska uppstå. Att skattebefria intäkter från hyresrätter i privata bostäder har många fördelar.

Det är en reform som är billig, snabbt ger resultat och är effektiv. Vid sidan av att det snabbt kan ge många nya och billiga ungdomsbostäder, ger det också ökade möjligheter för framför allt äldre, ibland ensamstående villaägare att kunna bo kvar i sina bostäder en längre tid an vad som annars hade varit möjligt. Även byggsektorn skulle kunna få ett uppsving genom att efterfrågan på ombyggnad och tillbyggnad ökar. Därigenom ökar statens skatteintäkter och minskar ovannämnda bruttokostnad.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel