Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emelie och Tiio snabbast uppför Ottfjället

Sex kilometer och 680 höjdmeter.
Bara uppförslöpning med andra ord.
Det var förutsättningarna i "Ottfjället upp" och snabbast uppför fjället var Emelie Forsberg och Tiio Söderhielm.

Emelie satte dessutom nytt banrekord.

– Förra banrekordet är en bra tid, men jag trodde jag hade chans att slå det, sa världsstjärnan Emelie Forsberg.

Emelie Forsberg är en världsstjärna i bergslöpning. Hon vann VM i Chamonix tidigare i sommar och har en mäktig meritlista från stenhårda lopp i tuffast möjliga konkurrens. Nu är hon i Vålådalen. Fjäll- och bergslöpning finns i många olika former. Just den här varianten, 6 kilometer och nästan 700 höjdmeter, är inget Emelie vanligtvis springer.

– Det var bra träning inför lördagens AXA Fjällmaraton. Normalt kör jag aldrig ett sådana här lopp, men det var kul att testa. Benen var lite sega idag, men jag höll ju ändå på i 40 minuter så de hann vakna till slut, sa Emelie Forsberg.

Tvåan i loppet, Yoie Bohlin, startade stenhårt och det höll nästan hela vägen. I mål var hon dryga minuten efter Emelie. Trea var Laila Kveli.

I herrklassen var norrmannen Eirik Haugsnes knapp favorit. Det brukar dyka upp starka längdåkare till start så man vet aldrig riktigt och så fanns även vasse Johan Lantz med i startfältet. Nu blev det en stark längdåkare som tog hem segern, Tiio Söderhielm:

– Det var ett fint lopp. Jag har aldrig tävlat i den här typen av lopp förr, men jag är ju uppväxt i Funäsdalen så att springa i backar är jag van vid. Det passar mig. Annars blir det mest rullskidor på sommaren och löpningen handlar mer om myrar och långpass, saTiio Söderhielm.

Erik Haugsnes blev till slut tvåa och Johan Lantz trea.

På lördag är det dags för det riktiga kraftprovet då fjällmaran över 43 kilometer avgörs.