Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Embee vill skapa möten i musiken

/
  • ”The turning mellow moment” är Magnus ”Embee” Bergkvists tredje soloalbum. Med Looptroop har han gett ut fyra skivor.Foto: Adam Ihse/Scanpix
  • ”Pay day” med Annika Norlin/Hello Saferide finns med på Embees nya album.

Maia Hirasawa. Hello Saferide. Nina Ramsby. När musikmakaren Embee från Looptroop följer upp Grammisbelönade soloskivan ”Tellings from Solitaria” handlar det om musikaliska samarbeten. Inte om rap.

Annons

– Jag har inte plockat namn bara för att de är stora. Jag har bara ringt upp artister som jag har något gemensamt med och en relation till, säger Magnus ”Embee” Bergkvist när han tar emot i sin Wax Cabinet Studio i Göteborg.

I den svenska hiphopvärlden är både studion och han institutioner. Men när Embee gör soloskivor är den klassiska hiphopen långt borta.

Istället för rap och tunga trummor handlar nya ”The mellow turning moment” mer om själfullt jazzig och soulig beatbaserad musik med sång och viss popsensibilitet. Låtar istället för hooks och rap, om man så vill. Och det vill Embee, som jobbar med livemusik som han sedan samplar och klipper om, smutsar ner lite.

Det handlar fortfarande om hiphopens kollage-teknik. Det är så jag gör musik, och jag lär mig fortfarande saker hela tiden, säger Embee.

Han berättar att titeln ”The mellow turning moment” har flera betydelser.

– Dels handlar det om det där ögonblicket i en hård låt som jag alltid har älskat, när det blir en lugn brytpunkt och det till exempel kommer in ett melodiskt piano, säger han.

– Men sedan handlar det om andra vändpunkter. Den första låten är tillägnad min sambos bästa kompis som gick bort i cancer. På den sista låten är min bästa kompis Erik Undéhn, som aldrig har sysslat med musik professionellt, med och han hamnade också i en svår kris för ett tag sedan. Men han kom ur den.

”Still dreaming”, med Erik Undéhn, startade som oplanerat möte i musiken. En annan låt som tillkom av en slump var ”Yumi yaya” med J P George, som egentligen var hantverkare i studion.

Andra låtar, som ”Four years of silence” med Millencolins Nicola Sarcevic och ”Pay day” med Annika Norlin/Hello Saferide, var planerade.

Det var viktigt för mig att göra den här skivan, röra mig bort från hiphopen. Nu har jag samtidigt som den här gjort färdigt en platta tillsammans med en sångerska som heter Esmeralda, som sjunger min pappas texter, som ska komma senare i år, berättar Embee.

Annons