Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elverk har blivit källan till värme för ortsbor

Elverk ger många av Jämtlands invånare värme just nu.

Närmare 300 personer har i över en vecka fått förlita sig på andra värmekällor än el.

Stormen Ivar drabbade som sagt många av länets invånare. Stormen drog fram för över en vecka sedan och sen dess har också många varit helt utan ström i sina bostäder.

Värst drabbat av strömavbrott tros vara Härjeåns kunder i områdena kring Bräcke och Bispgården. Där finns det hushåll som varit utan el sedan förra torsdagen.

– Det är mycket högspänningsledningar som har skadats. Så vi har försökt att röja upp så att lågspänningsledningarna i alla fall ska fungera för då kan vi köra på elverk ute i byarna, säger Sten-Olof Salomonsson, vd för Härjeåns.

Enligt Eons karta över antalet elavbrott i Jämtland under torsdagen så hade samtliga kunder fått tillbaka elen, hos BTEA var cirka 30 kunder utan ström, och Jämtkraft hade ett tiotal kunder som fortfarande saknade ström när torsdagskvällen inföll.

Närmare 220 kunder hos Telia saknade också fast telefoni och i samtliga Jämtlands kommuner, förutom Strömsund, fungerade inte mobiltelefonnätet som det skulle.

Sten-Olof Salomonsson räknar med att hans företag kommer att ha fått betala cirka 50 miljoner kronor innan arbetet med strömavbrott är över. Inför julen höjer han ett varnade finger till alla fritidshusägare i område kring Bräcke och Bispgården som har tänkt fira jul där.

– Se till att ta reda på att få veta om det finns el i huset. Det blir inte roligt att komma till ett utkylt hus dagen före julafton, säger han.

När tror ni då att elen ska kunna vara tillbaka hos era kunder?

– Ingen av våra kunder ska behöva fira en jul utan el. Så innan julafton ska det här vara löst, säger han.