Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elva nationer i match

Bättre integration och kondition var ambitionen efter ett samarbete mellan SFI och Storsjögymnasiet.

33 elever från SFI på Primrose samlades på Jämtkraft arena för att spela fotboll. Initiativet kom från Storsjögymnasiet. Det var elever på Barn- och fritidsprogrammet med inriktning fotboll som höll i träningen.

Hanna Eklund är lärare på Storsjögymnasiet i ämnena idrott och religion.

– Det här är ett ämnesövergripande projekt som vi har, säger Hanna Eklund.

Det är 17 elever som leder träningen. För deras skull ger det förutom eventuellt nya bekantskaper även en lektion i att strukturera och leda. Det finns även en baktanke med att det är just elever från SFI som bjudits in.

– Bästa sättet till integration är att man kommer inpå varandra och umgås, säger Hanna Eklund.

Hon berättar att eleverna varit väldigt taggade inför den här dagen. Förberedelserna har förutom att planera träning även innehållit lektioner i bland annat integrationspolitik.

– Vi har jobbat med hur Sveriges integrationspolitik ser ut i dag. Varför man hamnar i förorter och det inte blir mer uppblandat, säger Hanna Eklund.

I samarbetet ingår också att eleverna från SFI kommer till Storsjögymnasiet för ett samtal och utbyte av kunskap.

– Det är en sådan himla härlig grej att föra samman alla, säger Hanna Eklund.

Eleverna från SFI kommer från alla olika kunskapsnivåer på skolan. Eleverna fick anmäla intresse för att vara med och gensvaret blev enormt.

– Det är övervägande flyktingar här men även universitetsstuderande, berättar Ylva Lundstedt, administratör på SFI.

Hon tycker det är otroligt viktigt att få ett samarbete med idrotten och uppmanar fler idrottsföreningar att ta kontakt med SFI för samarbete.

– Jag blev jätteglad när Hanna ringde, faller det här gott ut så fortsätter vi, säger Ylva Lundstedt.

Jämtkraft Arena har delats upp i tre fotbollsplaner där matcherna avlöser varandra. Elever från SFI och Storsjögymnasiet blandas i lagen. En av ledarna är Anna Danielsson Koivula, hon läser tredje året på Storsjögymnasiet.

– Jag tycker det är jättekul, mycket roligare än jag trodde. Just det att vi får se hur roligt de har. De blir så engagerade och vill lära sig, säger Anna Danielsson Koivula.

Anledningen till att de är med i matcherna är för integrationen.

– Då får vi jubla tillsammans, säger Anna Danielsson Koivula.