Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elstängslet satte stopp för tjuvarna

/
 • Mikael Bergwall är säljare på Jämtlands bildemontering och han möter ofta kunder som är positiva till elstängslet.       ”Vissa frågar vad det är för något men de tycker att det är ett bra att vi har det,”, säger han. Foto: Ulrika Andersson
 • Larmet och strömmen till elstängslet sätter de på när den sista personen lämnar Jämtlands bildemontering.
 • Elstängslet stoppar tjuvarna som tidigare bröt sig in på Jämtlands bildemontering. ”Du bara tar i stängslet en gång och har du tagit dig in på området så tar du dig aldrig ut igen”, säger företagets ägare Joe Eriksson.

Elstängsel runt Jämtlands bildemontering sätter stopp för tjuvarna. Tidigare drabbades företaget av nästan ett inbrott i veckan men sedan staket sattes upp förra vintern har de inte haft ett enda inbrott.

Annons

Elstängslet är på 10 000 volt och ger betydligt starkare stötar än ett vanligt kostängsel.

– Du bara tar i stängslet en gång och har du tagit dig in på området så tar du dig aldrig ut igen, säger Jämtlands bildemonterings ägare Joe Eriksson.

Företaget är det enda i Norrland som har satt upp elstängsel men det senaste året har de haft besök av flera andra företag som är intresserade av att sätta upp stängsel. Elstängslet kostade företaget 250 000 och enligt Joe Eriksson är det värt det.

– Det har förhindrat all skadegörelse och alla stölder som tidigare skedde på nätterna.

Enligt Joe Eriksson drabbades företaget tidigare av både ungdomar som bröt sig in för att förstöra och organiserade ligor som visste vad de var ute efter.

– De stal bildelar. Katalysatorer blev vi till exempel av med, säger han.

Joe Eriksson tror att elstängslet stoppar både organiserade ligor och ungdomar som bara bryter sig in för att förstöra. Om någon ändå skulle försöka ta i elstängslet börjar ett larm att tjuta inne på företagsområdet. Det går också ett larm till SOS Alarm som meddelar polis och vaktbolag. Men hittills är det ingen som ens har försökt att ta sig över elstängslet och in på området.

I dag har Jämtlands Bildemontering problem med att det stjäls bildelar under dagarna i stället, men det ska företaget försöka stoppa genom att sätta upp övervakningskameror.

– De får vi till våren och med hjälp av dem kommer vi att kunna zooma in för att upptäcka om det är någon som står och skruvar på en bil för att stjäla något, säger Joe Eriksson.

Kunderna som lägger märke till elstängslet är oftast positiva och tycker att det är ett bra initiativ.

– Vissa frågar vad det är för något men de tycker att det är ett bra att vi har det, säger säljaren Mikael Bergwall.

Mer läsning

Annons