Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Else Paulsson

Else Paulsson, Backen, Föllinge, har den 21 oktober 2010 avlidit på sitt 91:a levnadsår.

Ett långt liv fyllt av arbete och inte minst omsorg om familjen har fått sitt slut. Det slutade där det började - i hembyn, Föllinge. Else var trogen hembyn under hela sitt liv, förutom en kort period när hon och hennes man, framlidne Nils Paulsson under ett par år arbetade som fastighetsskötare i Stockholm.

Men när familjen växte så återvände de för att överta Elses hemgård och driva både jord- och skogsbruk. Else bar ensam det tunga ansvaret för det dagliga arbetet på gården, eftersom Nils arbetade som snickare i byn.

När jordbruket så småningom avvecklades, arbetade Else nattetid på ålderdomshemmet i Föllinge, ett arbete som hon trivdes mycket bra med. Och där hon gjorde stor nytta för de som hade särskilt svårt att sova på nätterna, de vi idag kallar nattvandrare. Else fick god kännedom om bygdens historia på det sättet.

En av de största upplevelserna i Elses och Nils liv var när de fick resa till sonen som under ett par år arbetade i Afrika. Den resan glömmer nog ingen av oss i första taget. Än i dag pratar vi som var med, om alla upplevelser både de och vi fick tillsammans.

För barnbarnen var Föllinge och farmor och farfar en självklar plats där de alltid mottogs med öppna armar. Farmor och barnbarnen i Uppsala brevväxlade dessutom och många små roliga historier finns kring de breven. Else berättade om vardagliga händelser och beskriver det som händer i bygden ofta med tillägg i form av urklipp från lokalpressen.

Hon var en mycket duktig husmor, hade goda färdigheter när det gällde handarbete, skicklig vid vävstolen och symaskinen. Och än i dag har familjen glädje av de vackert nedtecknade recepten som hon samlat på sig ända sedan hushållskolan vid 13 års ålder. Elses finska pinnar är en stor favorit, liksom bullarna. Recepten är en bit historia och beskriver en tidsresa – från det rena hantverket till mer maskinell framställning av mat och bakverk.

Else var i sin krafts dagar mycket aktiv inom föreningslivet i bygden – kyrkan, Röda korset, hembygdsföreningen och inom Centerns kvinnoförbund.

När livet på gården stannade av och hälsan försämrades fick Else flytta till Solbacka, något hon var mycket nöjd med. Det blev återigen lite liv och rörelse kring henne.

Så är de då tillsammans igen mor och far, sida vid sida på kyrkogården i Föllinge. Vi är tacksamma för allt mamma, mormor, farmor och svärmor har varit för oss.

Geno m Göran Paulsson

Uppsala