Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elsa Laula berörde i Lillhärdal

Mörkertidfestival kallade Härjedalens Kulturcentrum helgens arrangemang i Lillhärdal. Tre dagar med samisk samtidskultur i fokus.

Under lördagskvällen togs scenen över av Cecilia Persson, uppvuxen i Hosjöbottnarna, som avslutade länsbesöket i Lillhärdal med "Elsa Laula – kvinnan som sprängde gränser".

I föreställning mötte Cecilia Persson i sin gestaltning av Elsa Laula, hennes liv, gärning och arbete för att förbättra livsvillkoren för det samiska folket.

Genom Cecilia Persson berättar Elsa Laula om en nybyggare som kommer till Sápmi och ber om lov att odla korn och potatis på marken. Han får klartecken och ju längre tiden går, desto mer börjar han att bre ut sig – på renskötselns bekostnad. Till sist kommer länsman och jagar upp samer och renar i fjällen.

– Snart var alla döda och jag och min familj fick ta tiggarstaven fatt.

Det är stora frågor som lyfts i föreställningen. Den samiska aktivisten och renskötaren levde ett innehållsrikt liv och var mycket viktig för den samiska kampen i början av 1900-talet. Inte minst var Elsa Laula drivande när samernas första kongress arrangerades den 6 februari 1917, numera samernas nationaldag.

Vi möter Elsa Laula i slutet av hennes liv. Genom återblickar hör vi om hennes utbildning till barnmorska i Stockholm, hennes politiska karriär, äktenskapet med Tomas Renberg, de många barnen, varav flera dog i ung ålder, och om renskötseln. Cecilia Persson är skicklig när hon härmar olika personers tal, språk och dialekter – från samiska till den snabba gälla rikssvenska som gestaltar radiosändningar från tiden. Känsloläget varierar också, från sorgen över ett förlorat barn, till igenkännande skratt åt okunniga stockholmare, till de elaka påhopp som Elsa Laula tvingades att utstå.

Den 75 minuter långa föreställningen var en känslosam och levande historielektion sedd genom Elsa Laulas ögon.

Tyvärr var det alldeles för få personer som tog chansen att se föreställningen i Lillhärdal.