Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elsa Johnson

/

Min kära faster Elsa har somnat in efter en tids sjukdom. Närmast anhöriga är sambon Gunno och barnbarnet Carina med familj.

Annons

Jag vill hedra Elsa genom att skriva en kort sammanfattning från hennes egen mycket längre berättelse om livet från förr.

Elsa föddes i Höjden 1924. Endast 1 år gammal flyttade hon med föräldrarna Nils-Magnus och Margit Persson till Landverk i Alsen. Där förvärvade de ett jordbruk men då barnaskaran var nio stycken, så fick pappan förutom jordbruket även arbeta i skogen på vintern och i flottningen på våren för att kunna försörja hela familjen.

När Elsa gått ut femte klass var det dags att ta sitt första jobb som barnpiga över sommaren. Ett jobb som innebar tidig morgon till sen kväll med endast 25 öre i lön. Elsa hade turen att få utbilda sig till sömmerska och flyttade in till Östersund där hon fick anställning och något bättre lön. Hon skaffade sig sällskap, gifte sig och fick en underbart fin pojke som tyvärr gick bort endast 23 år gammal. Det var en stor tragedi för Elsa som hon aldrig kunde glömma. Han skänkte henne ett barnbarn som är lika god och snäll som sin pappa var.

Senare i livet utbildade Elsa sig till förskollärare och fick anställning i sin hemkommun. Där arbetade hon fram till pensioneringen. Hon trivdes väldigt bra med sitt arbete, och tyckte nog att det var lite tråkigt att behöva lämna de underbara barnen och arbetskamraterna. Hon skaffade sig nya intressen som att måla tavlor, väva mattor, åka på bingo och vara aktiv i PRO.

Elsa har under hela min uppväxttid bott i Landverk i Alsen och funnits där alla somrar som man varit och hälsat på. Hennes hem speglar den konstnärliga sidan som hon hade med sina fina målade tavlor och hemvävda mattor. Man kan i dag även läsa lite från hennes barndom och om hur livet kunde te sig på 20-, 30- och 40-talen i landsarkivet på Jamtli. Detta såg hon som sin plikt att skänka till den nya generationen. Hon hade också ett brinnande intresse för släktforskning, som hon gärna delade med sig av.

Elsa lämnar ett stort tomrum efter sig i våra hjärtan men med alla kära minnen som vi har med henne så fylls våra hjärtan med kärlek från henne.

Mer läsning

Annons