Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elsa Hurtigh

/

Vår mor Elsa Hurtigh, född Gustavsson, Kännåsen, har lämnat oss i en ålder av 86 år.

Annons

Hon var född i Nordanede, Medelpad, och ingick i en syskonskara om nio. Föräldrarna drev skogs- och jordbruk där alla syskonen deltog i arbetet som brukligt var då.

I 20-årsåldern flyttade Elsa till Östersund där hon fick anställning på gamla Konsumbageriet. Hon var aktiv inom orientering och längdskidåkning på distriktsnivå. Ganska snart träffade hon vår far, Göran Hurtigh. De gifte sig 1946 och under den följande tioårsperioden fick de tre barn tillsammans.

Under senare delen av 1950-talet och början av 1960-talet startade Elsa och Göran tunnbrödsbageri i mindre skala, till en början på Tallåsvägen i Östersund och senare i Ope. Med tiden växte verksamheten och 1965 flyttade hela familjen till Grytan där både bageri och boende kunde ges plats i det nyinköpta huset.

Därpå följde en intensiv och händelserik period med mycket arbete samt vistelser i de båda fritidshusen i Kännåsen respektive Höglekardalen. Där kunde hon njuta av sina fritidsintressen som att plocka bär, göra fjällturer eller bara vara ute i naturen. Utöver detta fanns även tid för resor med familjen till släkt och vänner bosatta i olika delar av landet.

Hurtighs tunnbröd i Grytan avvecklades, på grund av sjukdom, i mitten av 1970-talet och övergick i annan verksamhet. Elsa hade under de kommande åren anställningar vid Brunflo IK:s kansli, Kjell Jonsson AB i Ope samt Lastbilscentralen i Lugnvik. Hon skötte om allehanda förekommande kontorssysslor och var en omtyckt arbetskamrat.

1985 såldes huset i Grytan. Efter några år på Frösön bestämde sig Elsa och Göran för att bosätta sig i Kännåsen permanent. Där byttes den egenhändigt byggda sommarstugan ut mot ett nytt litet hus. Den här perioden präglades också mycket av barnbarnen som Elsa med glädje tog hand om. Antingen kom de till henne eller så packade Elsa och Göran bilen för att resa söderut där fyra av de sju barnbarnen var bosatta.

Elsa var en naturlig och energisk människa med stora omsorger för andra, inte minst den närmsta familjen, och hennes gästfrihet var något utöver det vanliga. Den som hälsade på fick sig alltid något till livs samt underhållande sällskap. Elsas generositet visste inga gränser och hela hennes liv präglades av glädjen i att ge.

Efter att Elsas make och vår far avled i mars 1996 levde hon ensam kvar i Kännåsen där också ett av barnen med familj var bosatt. Med tiden drabbades Elsa av olika sjukdomar och sommaren 2006 flyttade hon till en lägenhet i Krokom i äldreboendet Orion där Elsa fick all den vård och omsorg hon behövde.

Söndagen den 19 juli avled Elsa lugnt och stilla omgiven av sina närmaste. Hon kommer att saknas av oss alla men lämnar många ljusa minnen efter sig.

Mer läsning

Annons