Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elpriset höjs för att han bor på "fel" sida kommungränsen

Elkunder som bor i samma nätområde har haft samma rabatt. Nu ska kommungränsen avgöra priset, vilket får Örjan Österud att reagera.

– Varför ska vi diskrimineras för att vi bor på "fel" sida kommungränsen?

Örjan Österud i Sikås, som är kund hos Jämtkraft, reagerar på att elbolaget nu plötsligt tar bort den rabatt som han och andra kunder i området har fått tillgodoräkna sig.

Den orsak man uppger är att han bor i fel kommun och att endast kunder som bor i någon av ägarkommunerna hädanefter ska få denna rabatt, trots att nätområdet är detsamma.

– Det känns olustigt. Varför ska vi diskrimineras bara för att vi råkar bo på fel sida av kommungränsen?

Jämtkraft bekräftar att ägarkommunernas abonnenter får en särskild rabatt på sin elkostnad. Denna rabatt har tidigare gällt för alla kunder inom samma nätområde. Därför har vissa kunder i angränsande kommuner kunnat få det billigare priset.

– Det gäller cirka 3 000 abonnenter, säger Lena Persson på Jämtkraft.

Enligt ägarnas direktiv ska hädanefter kommungränsen gälla som skiljelinje för vilka som får rabatt och vilka som inte får. Endast abonnenter inom ägarkommunerna får rabatt.

Lena Persson förklarar att man bytt modell från sitt tidigare "Lokalpris" eftersom detta blivit föråldrat och inte anpassat till dagens elmarknad där priserna svänger kraftigt från ena dagen till den andra.

Ändringen för rabatten togs i samband med modellbytet. Lena Persson försäkrar att kunderna även fortsättningsvis kan känna sig trygga i att veta att de får ett bra pris för sin elkonsumtion, och säger att man erbjuder dessa kunder ett förmånligt "Jämtpris", vilket ger ett jämnt och lågt pris över tid.

– Jämtpriset ger samma fördelar som Lokalpriset men utan rabatten.

Jämtkraft ägs till 98,4 procent av Östersunds kommun. Resterande del ägs av Krokom och Åre kommuner, med vardera 0,8 procent.

Kostnaden för elleverans till kunder inom samma nätområde blir inte högre för att de bor på andra sidan kommungränsen, men ägarnas vinst blir större.

• Är ni snikna och missunnar dessa utsocknes kunder deras lilla rabatt?

– Nej, men vi vill att våra elkunder ska se att de har fördel av ett särskilt förmånligt pris, tack vare att kommunen äger bolaget, säger AnnSofie Andersson (S), styrelseordförande i Jämtkraft och representant för ägarkommunen Östersund.

Hon tror att många kunder inte ens är medvetna om att de har ett specialpris, och det vill styrelsen ändra på. De tyckte att det var lämpligt att göra justeringen i samband med förändringen av lokalprismodellen.

Örjan Österud i Sikås tycker att det är en tunn förklaring.

– Jag som enskild kund kan inte välja att gå in som ägare i Jämtkraft.

AnnSofie Andersson har förståelse för frustrationen och problematiken.

– Vi är naturligtvis öppna för att växa i regionen, men det kräver att det finns samarbetspartners.