Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elnät för miljarder står på spel

Jämtkraft är ett av de sju bolag som vill köpa elbolagets Fortums elnät. Prislappen uppskattas till 40 miljarder. Men konkurrensen om elnätet är hård.

Annons

Den mellannorrländska företagskonstellationen som spekulerar i affären är, utöver Jämtkraft, Bollnäs energi, Söderhamn nära, Dala energi, Härjeåns kraft, Malungs elnät och Sundsvalls elnät. De har tillsammans bildat ett konsortium och avser köpa elnätet.

– Vi har bildat konsortiet mellan elbolagen så att vi ska vara redo när möjligheten att köpa elnätet kommer, säger Roger Karlsson, som är affärsutvecklare på Jämtkraft.

Orsaken till att de norrländska elbolagen vill köpa elnätet är att behålla sin konkurrenskraft.

– Vi vill få storskalfördelar av affären, säger Roger Karlsson. På så sätt kan vi vara kostnadseffektiva och konkurrenskraftiga.

Även konkurrensen om affären är stenhård, åtminstone sett till de första rapporter om den uppkommande affären som läckte ut i höstas. Då tog en rad internationella infrastruktur- och pensionsfonder position inför den väntade utförsäljningen av Fortums elnät. Nyhetsbyrån Reuters rapporterade om att bland annat den finansiella jätten Goldman Sachs fanns med bland intressenterna. Goldman Sachs har globala tillgångar på drygt 6 biljoner kronor, alltså sex tusen miljarder.

Fortum är ett företag som är majoritetsägt av finska staten. Den finska delen av bolagets kraftnät såldes i december förra året till ett konsortium bestående av ett australiskt och ett kanadensiskt bolag för cirka 25 miljarder kronor.

Men affären är långt ifrån i hamn ännu. Fortum vill sälja sitt svenska elnät som en helhet och det blir en för stor affär för de norrländska elbolagen. Alltså jagar man en samarbetspartner med tillräcklig ekonomisk kapacitet.

– När vi gick till Fortum och frågade om vi kan få vara med i budgivningen, så sa de att vi i så fall måste köpa hela svenska nätet, säger Lars Wennerholm, vd för Ljusdal energi, till helahalsingland.se. Det kan vi inte göra om vi inte hittar en konstellation.

I nuläget är det oklart när Fortums svenska elnät officiellt kommer ut till försäljning. I uppgifter från i höstas spekulerades det om att det var i början av 2014 en försäljning skulle ske.