Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elm om säsongen: Det här trodde väl ingen

/
  • Viktor Elm får en kram vid hemkomsten till Kalmar efter att laget vunnit SM-guldet.  Foto: Adam Ihse/SCANPIX

SM-guld, landslagsman och snart bär det av till ett livs som proffs. Allt under en enda säsong.
– Det har gått fort, det här trodde väl ingen, säger Viktor Elm.

Annons
Allra minst han själv, även om mellanbrodern i svensk fotbolls mest omtalade brödratrio – Elmarna från Broakulla – faktiskt hade lite på känn.
Och det redan i vintras.
– Jag trodde nog att det skulle gå bättre än förra året och då hade jag en höst som jag var riktigt nöjd med. Men att det skulle gå så här ... att bli uttagen i en VM-kvaltrupp och allt ... det kunde jag inte tro på. Där är jag överraskad.
Men trots ett intensivt guldfirande med allt från slottsmiddag till krogsvängar och ett enormt mottagande av över tiotusen Kalmarbor, står sig ändå och fortfarande den första finalvinsten i Julkul Cup i Emmaboda som hans största favoritidrottsminne. Då var Viktor i tioårsåldern och klubben hette Johansfors. Snart heter den Heerenveen – och Viktor Elm har hunnit bli 23. Övergången blev klar redan i somras. Om två veckor går flyttlasset.
Blir det inte svårt att lämnar Kalmar?
– Rent känslomässigt är det lite svårt, samtidigt kan jag inte lämna laget vid en bättre tidpunkt. Det känns naturligt att testa ett steg till nu.
Din tränare Nanne Bergstrand tycker att du sticker i väg ett år för tidigt och till fel liga.
– Det hade väl han inte kunnat säga innan säsongen och inget säger att man inte kan lyckas i Holland och gå till en bättre ligan sedan.
Så du önskar inte nu att du hade haft mer is i magen i somras?
– Nej, jag söker lite mer trygghet tror jag och en större liga ger mig inte den tryggheten. Jag tror det blir ett perfekt första steg.
Vägde det in att flera svenskar tidigare lyckats i klubben?
– Det gjorde det. Heerenveen är lite lagom. Man har inte den där jättestora pressen på sig som i vissa andra lag och ligor. Sedan så hjälper det att veta att svenskar trivts där.
Det pratas mycket om er tre bröder Elm. Hur mycket betyder ni för varandra, du, Rasmus och David?
– En hel del. Det ger extra trygghet. Om man känner problem av något slag kan man alltid prata med dem. På planen känner vi varandra väl, vet hur vi spelar och tänker. Vi umgås kanske inte jättemycket, men det blir en ändå en hel del.
Är ni lika som bröder?
– Vi har vissa likheter men också stora olikheter. Rasmus och jag har mer lika intressen. David gillar att läsa böcker och lyssna på Bruce Springsteen hela tiden. Rasmus och jag gillar samma sorts musik, gillar att spela tv-spel och såna grejor.
Vem är och vad gör Viktor Elm när han inte spelar fotboll?
– Det blir mycket att man äter och vilar och de flesta tv-serier har man ju sett. Det är inget jättekul liv vid sidan av fotbollen, det kan man inte säga. Jag skulle egentligen ha börjat plugga och förmodligen börjar jag nog med något via distans i Holland.
Hur ska Kalmar klara sig utan dig?
– Haha, det gör dom nog.
J Rent känslomässigt är det lite svårt, samtidigt kan jag inte lämna laget vid en bättre tidpunkt.
Annons