Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ellen Sundberg gästade Ladies got the blues

Kvinnliga bluesmusiker som hyllar sina föregångare. I går kväll spelade Ladies got the blues i Östersund.

Annons

Jazz i Jemtland har blandat friskt i programsättningen den här säsongen och efter att nyligen i ett program ha hyllat en nordisk frontman inom swingjazzen som Svend Asmussen var det i torsdagskväll dags att tänja gränserna för att ge plats på scen för ett ungt kvinnligt musikkollektiv med enbart blues på repertoaren.

Ladies got the Blues består av åtta unga bluesmusiker, varav två leadsingers, med en målsättning att presentera just kvinnors insatser och betydelse i bluesmusiken, såväl den historiska som den aktuella. Och det är sant; bluesmusiken har gällt för att vara en manlig domän, bluesens kvinnor – och de är ändå rätt många – har oftast fått nöja sig med den vokala rollen.

Men musikkollektivet Ladies got the Blues, som utgått från kärnkvartetten Among Lynx, består alltså enbart av kvinnor och spelar också bara bluesmusik som skrivits eller framförts av kvinnliga kompositörer och bluessångerskor.

I repertoaren finns följaktligen låtar av världsnamn som Koko Taylor, Bonnie Raitt, Etta James, Aretha Franklin och Tina Turner, som redan skrivit in sig i blueshistorien, men också unga svenska bluesmusiker starkt på väg uppåt som Lisa Lystam och Ida Bang – och en svensk samtida veteran som Louise Hoffsten.

Musikkollektivet Ladies got the Blues lyfter förtjänstfullt fram dem alla med personligt uttryckfulla tolkningar av deras låtar. Det är ett samspelt och vältrimmat bluesband som framträder på Movitz scen, där särskilt gitarristen Moa Brandt och Elin Öberg på munspel lyser i kollektivet vid sidan av sångerskorna Lovisa Birgersson och Eva-Mi Ringqvist. Lokal gästartist tillsammans med bluesoktetten är Ellen Sundberg.

Bandet accelererar under kvällen stadigt och självsäkert med intensitet och bluesfeeling och går mot slutet av konserten på riktiga högvarv.