Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ellen Fluur

Vår kära mamma Ellen Fluur har efter en kort tids sjukdom avlidit 84 år gammal.

Hon var född i Näs församling, växte upp i Oviken, Rödön och Revsund. Ogift var hennes efternamn Svensson. Hon döptes till Elm, som är ett släktnamn, men använde sig av namnet Ellen. Av sina syskon kallades mamma alltid för Lillan trots att hon var nummer två i en syskonskara på fem.

Mamma utbildade sig till lärare i Gävle där hon träffade Nils Fluur. De gifte sig 1951 och fick oss fyra barn. Efter att ha bott i lärarbostäder på olika platser kom de att bygga sig ett hus i Brunflo. Intresset för barn och utbildning låg både pappa och mamma varmt om hjärtat. Läraryrket var deras liv. Pappa gick tyvärr bort tidigt och mamma blev änka redan vid 59 års ålder. Hon levde därefter ensam. Mamma var aldrig orolig eller rädd för att vara ensam. Hon ville bo i sitt hus så länge hon kunde.

Mamma var hembygden i Jämtland trogen. Oviken, Revsund och Rensved var platser förutom Brunflo som hon kände som sin hembygd. Hon värnade mycket om familjen och släkten. Vår mamma bjöd gärna in barn, barnbarn och syskon med familjer till middag. Hon trivdes med att samla släkten till träff. Sång och musik var ofta ett återkommande inslag vid dessa tillfällen. Mamma njöt mycket av att höra sina barns och barnbarns musicerande och hon sjöng gärna själv.

Intresset för färg och form fanns som en ledtråd genom livet. Hon började med att måla tavlor. På senare tid var ådermålning och andra gammaldags tekniker det som intresserade, vilket kommit till uttryck i familjens härbre. Textilier, garner och tyger, och dess olika tekniker var ett annat intresseområde. Mamma sydde gärna och provade även lapptäcksteknik. Vävning var ytterligare ett uttryck för hennes kreativitet. Ett flertal vävstolar fanns i hennes ägo. Trasmattor lika väl som flamskvävnad intresserade henne. Efter sin pensionering aktiverade hon sig fysiskt bland annat med vattengymnastik och skidåkning. Mamma var flitig besökare i Brunflos elljusspår men åkte även gärna i fjällen. Så sent som i påsk tog hon en tur på skidor.

Mamma var helnykterist och hon kom att tillhöra IOGT-rörelsen hela sitt liv.

Mamma var aldrig svarslös och argumenterade gärna. Det gjorde ont att se hennes förtvivlan över att inte kunna tala vilket drabbade henne under sjukdomstiden. Mamma fick på slutet komma hem och där somnade hon stilla in. När Lillan kom till jorden det var i maj... och Lillan lämnade jorden en dag i maj när solen sken och fågelsången fyllde rummet.

Gunilla, Kristina, Ingeborg och Thomas