Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ella och Jan i Boberg gör fint för sin egen skull

Man blir glad i själen och varm i hjärtat när man ute i tämligen kvalificerad glesbygd får avnjuta hus som det som Ella och Jan Holmberg bor i.

Visst står det stora fina och anrika hus lite varstans ute i bygderna, men få är så omsorgsfullt vårdade som Ellas och Jans.

Detta trots att marknadsvärdet på grund av det ur stadsperspektiv något ocentrala läget kanhända inte ligger direkt i rikstoppen.

Ella och Jan gör fint för sin egen skull.

Huset ligger högst upp i Boberg, i grovskogen mellan Skyttmon och Överammer i norra delen av Ragunda kommun, väl avskärmat från insyn från trafiken på allfarleden mellan Hammarstrand och Hammerdal.

Byggnaden är inte byggnadsminnesmärkt på samma sätt som de berömda prakthusen i grannbyn Skyttmon.

Därför har det inte mött något hinder för Ella och Jan att modifiera entréfasaden och bygga ett rejält snickaglädjesmyckat tak över balkongen, något som skedde för fyra år sedan.

Det holmbergska huset har timmerstomme och uppfördes 1886-89.

Huset hade stockfasad fram till 1903 när det brädfodrades.

Huset är avpassat för tvågenerationsboende där husbondfolket bodde i ena ändan och gammfolket i den andra.

Sålunda beboddes huset tidigare även av Jans föräldrar Margit och Bertil Holmberg.

Sedan barnen flyttat ut bor Ella och Jan numera tämligen spaciöst i sitt hus.

Jan medger utan omsvep att det är Ella som står för det måleriska finliret och han visar med stor stolthet på resultatet av hennes vedermödor.

– Man hinner aldrig runt förrän det är dags att börja om igen, säger Ella, som således har ett evighetsjobb i familjemiljöns tjänst.

Senaste målningen av huset utfördes 2006-07 i samband med att balkongöverbyggnaden byggdes.

Huset har byggts ut med ett burspråk som upptar ena kortväggen.

Skälet till utbyggnaden var att det behövdes ett större skafferi, något som ledde till en elegant glasveranda på andra våningen.

Den verandan var oisolerad fram till 1955 när huset renoverades och verandan varmbonades.

Till den Holmbergska gården hör lite drygt 1 000 hektar skog och det är följdriktigt en hel del skoglig verksamhet som rör sig i familjen.

I den agrara världen på våra breddgrader är Jan Holmberg en hyfsad kändis.

Detta efter sju år som ordförande i 13 000 medlemmar stora skogsägarföreningen Norrskog, ett uppdrag som han överlämnade till Gunnar Heibring, Valsjöbyn, för tre år sedan.

Under hans tid vid Norrskogsklubban köpte Norrskog bland annat Camfore med sågarna i Sikås och Hissmofors med tillhörande hyvlerier.

I dag värmer Jan ordförandestolen i Länsförsäkringar Jämtland.

Ella är till vardags skolassistent på Hansåkerskolan i Stugun.

Det har ju alltid sina sidor med successionen kring stora hus i glesbygden.

Ella och Jan har tre döttrar, Janita Tina och Anna och där Anna, som är yngst och kan en del om skog, har visat intresse att överta gården.

– Det är såna planer som gör underhållsjobbet av huset dubbelt så kul.

Elva personer bor i dag i Boberg, som för inte särskilt länge sedan innehöll 100 personer och givetvis hade egen affär, senast Bobergs Kontantaffär.