Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eljätte gör översyn – hot mot driftcentralen i Sveg

Om bara några dagar har Fortum utlovat besked om driftcentralen i Sveg ska bli kvar eller om den ska flyttas till Stockholm.

– Det är riktigt att ett av alternativen i Fortums översyn av sin organisation är att flytta verksamheten från Sveg, säger Björn Groth, en av de cirka 30-talet anställda vid driftcentralen. Och ett besked ska vara att vänta inom kort.

– Men vi är inte särskilt oroliga eftersom det finns flera olika alternativ som diskuteras, säger Björn Groth.

Kommunalrådet Gottfrid Jonsson berättar att han blev informerad i frågan av Fortum för någon månad sedan.

– Man håller på med en översyn av organisationen, men jag har ingen aning om vad den kommer att resultera i för Svegs vidkommande. Men naturligtvis skulle det vara förödande om vi tappar en massa högkvalificerade arbetstillfällen. Det är företrädesvis civilingenjörer och ingenjörer som jobbar på driftcentralen.

Gottfrid Jonsson berättar att han i samtal både med Fortums ledning och de anställda i Sveg försökt berätta om fördelarna att vara etablerade i Härjedalen. Bra infrastruktur och många andra fördelar.

– Skulle det bli en flytt till Stockholm kan man bara hoppas på att bioenergikombinatet blir verklighet och kompenserar de arbetstillfällen som nu riskerar att försvinna.

Jan-Ola Silver är ansvarig för 21 anställda vid driftcentralen. Så här säger han på LT:s fråga:

– Ingen kommentar överhuvud taget.

Fortum har också en servicedel i Sveg och där jobbar ungefär 20 personer. En av de anställda där säger att servicejobben inte riskerar att flyttas.

Driftcentralen flyttades en gång i tiden till Sveg från Ragunda kommun. För några år sedan förekom en dragkamp mellan Sveg och Borlänge, som Sveg vann. Och nu handlar det alltså om Sveg eller Stockholm.