Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elitsatsningen över för dubbel världsmästare från länet

Cecilia Thomassons satsning har gett åtta mästerskapsmedaljer, varav tre guld, på endast tre år. Men nu är landslagskarriären över för mountainbikeorienteraren från Fugelsta utanför Östersund.

– Det är ett beslut som växt fram. Jag har varken tiden eller motivationen för en full satsning, säger Fältjägarnaorienteraren i ett pressmeddelande.

Genombrottet för Cecilia Thomasson kom 2013 då hon blev både Europa- och världsmästare och tog ytterligare en medalj i båda mästerskapen med EM-silver och VM-brons. Året därpå tog hon ännu ett VM-guld och så sent som i augusti plockade hon sina senaste VM-medaljer, två brons i tjeckiska Liberec.

Läs mer:

Thomasson efter andra bronset i sista VM-tävlingen

Missade VM-silver med två sekunder i Tjeckien

Cecilia Thomasson blev Årets idrottskvinna i länet 2014: ”Jag är glad, men överraskad”

Men nu ställer 34-åringen in sitt fokus helt på annat håll. Cecilia Thomasson känner att hon vill lägga mer tid på sina läkarstudier i Umeå och att den rätta glöden för en full elitsatsning saknas.

– Egentligen började jag vackla redan hösten 2014, men jag bestämde mig till slut för att satsa fullt mot sommaren 2015. Men det var svårt. Min utbildning har blivit alltmer praktiskt inriktad och kräver alltmer tid, så det är tufft att hitta tiden till både studier, träning och återhämtning, säger Cecilia Thomasson.

Inför förra säsongen gick hon ner i studietakt. Men det slutade med att hon ändå försökte ta igen det hon missat.

– Till slut undrade jag vad jag ville egentligen. Det är så himla kul att plugga – och det är lika kul att träna och tävla. Men nu blev det inte fullt fokus på något. På VM i somras kände jag att jag inte hade gjort alla mina träningstimmar och då är det inte lika roligt. Det har funkat att samköra plugg och elitsatsning i många år, men nu tycker jag inte att det går längre.

Frågan om karriärens höjdpunkt får ett guldkantat svar:

– Det blir ju något av VM-gulden … jag skulle säga när jag vann medeldistansen i Polen 2014. Jag har aldrig gjort ett bättre lopp och det var en sådan häftig känsla att bara trampa på, aldrig bli trött och efteråt känna att, ja, det var ett perfekt lopp. Och sedan var det ju väldigt speciellt att jag lyckades efter den skadeperiod jag hade gått igenom. Jag var så himla glad, säger Cecilia Thomasson.

■■ Håll koll på ditt favoritlag – få pushnotiser när vi skriver om Östersunds FK, Östersunds IK eller Jämtland Basket. Ladda ner ÖP:s nya app till Iphone eller Android. Följ dessa länkar för LT:s app, Iphone eller Android.