Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elitfotbollen en industriell miljardrullning

Elitfotboll kostar pengar. Stora pengar visar det sig, herrallsvenskan omsätter 1,2 miljarder kronor på en säsong. Får Svensk Elitfotboll som den vill ska siffran dubblas till 2017. På söndag sparkar allt i gång.

Mer pengar betyder inte per automatik större sportslig framgång, men som i allt annat: Miljonerna sitter inte fel...

När Deloitte i januari presenterade en genomgång av herrallsvenskans ekonomi från 2012, fastnade speciellt en konklusion i mitt minne. Att av femton granskade föreningars egna kapital om 321 miljoner kronor, finns över 80 procent av pengarna hos fem klubbar. Malmö FF, Kalmar, Häcken, (Gothia Cup), Elfsborg och IFK Göteborg står stabilt. Andra har mer jobbigt.

Svensk Elitfotboll inrymmer även Superettan med Östersund. Serien startar en vecka senare. Ekonomin mellan divisionerna är som att jämföra Mercedes Benz med en Fiat. När Allsvenskan omsätter 1,2 miljarder når Superettan runt 400 miljoner kronor.

Det riktigt jobbiga mätt med Superettans ögon, är att det egna kapitalet för samtliga sexton föreningar under 2012 inte nådde högre än åtta, (!) miljoner kronor. En fis i rymden vid jämförelse, men så är det förstås också skillnad i varumärkeshänseende, marknadsattraktivitet, tv-pengar och publiktillströmning.

För de flesta är vardagen tuff. Alla vill högre upp, om inte i seriesystem så för Allsvenskans bästa ut i Europa och det kostar. Åtminstone att ta sig dit, sen kan det förstås bli en ekonomisk hävstångseffekt, men det är länge sen nu som vi hade ett svenskt lag i Champions Leauge.

Det här vill Svensk Elitfotboll försöka råda bot för. Bland annat därför finns ett uttalat mål om att gå från drygt en miljards omsättning i Allsvenskan som nu, till det dubbla 2017. Större resurser skapar en sportsligt bättre liga, tror och hoppas hjärntrusten och lägger ribban högt.

Inget fel med det, men nog finns det samtidigt en uppenbar risk för fler fall av ekonomisk dopning, som med Tyresös damer, som mitt under pågående Champions League-spel tvingas bita på naglarna i brist på pengar och mångmiljonskulder.

"Risktagandet är en faktor som inte går bortse ifrån", erkänner även SEF:s generalsekreterare Mats Enqvist, men här vill förstås elitfotbollens paraplyorganisation se en balans – om det nu är möjligt.

En positiv bit finns ändå i det sexårsavtal som i förra veckan skrevs mellan SEF och Svenska Spel. Det ger elitfotbollen 628 miljoner kronor över sex år och är enligt Mats Enqvist en uppräkning av tidigare avtal med cirka 20 procent.

Bara i år ska det här ge elitklubbarna 92 miljoner att dela på, i storleksordning ungefär 75 procent till Allsvenskan och 25 procent till Superettan.

Hur mår då Svensk Elitfotboll? Frågan går till Mats Enqvist:

"Förhållandevis bra, får jag väl säga. Men visst är vardagen en kamp för de flesta. Liksom vi ständigt brottas med de risker det för med sig att ständigt blicka uppåt i tabeller och seriesystem, inte minst på våra nivåer".

Fotnot: Fotbollens årsredovisningar för 2013 beräknas bli offentliga i maj.