Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elitens likhet inför lagen

Annons

Det var rätt av Skolinspektionen att stänga internatskolan Lundsberg sedan en elev nollats med ett brännhett strykjärn på ryggen. Det har Högsta förvaltningsrätten nu slagit fast. Det är en bra signal att det åtminstone inte går att köpa sig loss från skollagen, hur rik och mäktig man än är.

Att Skolinspektionens tillsynsansvar över en internatskola också ska innefatta elevhemmet kan låta som en självklarhet. Men elevernas föräldrar höll inte med. De mobiliserade 38 utlandssvenskar som gått på Lundsberg i ett protestbrev där Skolinspektionen anklagades för brott mot Genèvekonventionen och FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Det hjälpte alltså inte.

Det återstår att se om regeringen tycker det är okej att skattebetalarna ska bidra med statsbidrag plus skolpeng till denna elitistiska kvarleva från förr. Utredning pågår.

Men även om Lundsberg har odlat en pennalistisk kultur i århundraden så är det säkert sant att 98 procent av eleverna älskar sin skola och upplever den som en stor, trygg familj. Det finns ingen anledning att tvivla på att deras lärare är engagerade och att personalen alltid finns där för dem, dygnet runt. På Lundsberg finns alltid tid för extra läxhjälp och stödundervisning på fritiden. Dessutom tillgång till friidrottsanläggning, hockeyrink, golfbana, elljusspår, tennishall, skjutbana, tävlingsroddbåtar och ett eget stall med stallskötare. 25 lärare på 220 elever är långt över normen på svenska skolor. "Resursbrist" är ett okänt begrepp här. Hundra tusen kronor i terminsavgift borgar för det. Plus ett statsbidrag på tre miljoner om år.

"Lundsberg är på många sätt ett föredöme", skriver en insändarskribent i Södermanlands Nyheter. "I stället för att stänga överklassens skolor borde vi ge alla skolor samma resurser".

Jojo. En annorlunda tanke är det i varje fall.