Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elis vedbacke har blivit en industri

Efter några års ved(!)ermödor börjar det nu bli riktigt bra snurr på ett av länets mera entusiastiska vedproduktionsföretag, Vedhuset Jämtland i Tavnäs, Sundsjö, norr om Gällö.

Annons

Han fnissar lite förtjust om man frågar honom om han kanske är en av länets mera träiga personer, ved-vd:n Elis Johansson.

Formellt är han pensionär.

– Men så lite pensionär som jag är i dag har jag nog aldrig varit. Efterfrågan på det som jag håller på med är väldigt stor.

Efter att för ett drygt halvdussin år sedan börjat från noll talar han numera om hur många långtradare i veckan som lämnar hans vedbacke i Tavnäs, och om hur många av dessa som kör hans ved till uppköpare/återförsäljare i Nord t röndelag i Norge.

Nyligen kom en förfrågan från ett företag som säljer ved i 40-literssäckar till bensinstationer.

– Den som ringde talar om hundratusentals säckar.

– Dom tycker att jag har en bra produkt, men jag har ännu inte bestämt om jag ska ge mig in i affären.

– Om jag tackar ja innebär det en fördubbling av min verksamhet.

Årsproduktionen hos Elis i Tavnäs uppgår i dag till runt 4 000 kubikmeter björkved och hanteringen är tämligen manuell.

Kapning och klyvning sker med en kombimaskin, men packningen i enkubikssäckar görs för hand.

Verksamheten sysselsätter tre personer, inklusive röjningsjobb i egen skog.

Elis Johansson har slutat använda ved ur sin egen skog för sitt vedföretag.

– Numera köper jag allt från Primaskog och Persson Invest och behöver därmed inte ha något lager. De skickar hit sina billass när jag behöver.

Priset på ved har hängt med det stigande oljepriset och priset på björkved ligger i dag på samma nivå som massaved, det vill säga runt 350 kronor plus moms och transport per fastkubik.

Försäljningspriset räknas dock i travat mått...!

Elis sålde i begynnelsen lufttorkad ved, något som han nu slutat med och i stället investerat en miljon kronor i en vedtork, fliseldad, givetvis.

– Vi torkar 40 kubikmeter på fem dagar.