Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elin ska följa upp succén

Hennes debutroman "Då tänker jag på Sigrid" blev en försäljningssuccé. Med sin nya roman, "Till flickorna i sjön", vill Elin Olofsson fortsätta berätta om livsöden i den jämtländska glesbygden.
– Våra berättelser är underberättade, säger hon.

"Svenska debutanter säljer inte så mycket".

Så tänkte Elin Olofsson när "Då tänker jag på Sigrid" släpptes. Hon hade hört ett radioprogram om att debuterande författare säljer ungefär 1 500 exemplar av sin debutroman.

"Då tänker jag på Sigrid", berättelsen om Hanna som lämnar sitt jobb på en reklambyrå i Stockholm och flyttar hem till den fiktiva jämtländska byn Gärningsberg för att väcka liv i sina konstnärsdrömmar och få svar på några stora livsfrågor, trycktes först i 4 000 exemplar.

De sålde slut – och i dagsläget har mer än 30 000 kopior av boken sålts.

– Jag hade inga riktiga begrepp om försäljningen. Det blir att man fokuserar på det där datumet när den ska komma ut. Jag hade inte ens frågat hur många exemplar de hade tryckt, säger Elin Olofsson.

Hon tror att framgångarna för boken beror på skicklig marknadsföring från förlaget, men också att det har att göra med att många känner igen sig i berättelsen. Sedan "Då tänker jag på Sigrid" släpptes har hon fått flera mejl från människor som skriver om erfarenheter från sin egen släkt. Det kan handla om syskon som blir omsams, kamp om en gård eller andra känslor som bubblar upp när någon dör eller andra stora förändringar i livet sker.

– Det kan också komma mejl från jämtar i förskingringen. En man hade vuxit upp i Tångeråsen, men inte varit i Jämtland på 40 år. När han var barn hade hela familjen flyttat till västkusten, de hade ingen annan koppling hit. Det är klart att det blir en kombination vad man identifierar sig med, säger Elin Olofsson.

Gärningsberg, där även den kommande boken utspelar sig, är inspirerat av Offerdal – Elin Olofssons egen hembygd. Hon ser det som en uppgift att nå ut med berättelser om Offerdal och Jämtland.

– Vi är inte bortskämda med böcker eller filmer som utspelar sig här. Det är en väldigt konstig bild av det som kallas Norrland när man är i Stockholm. Jag känner att vi har lite alla en uppgift att berätta om att det finns något annat än det som är den stereotypa norrlandsbilden.

Vad kan du berätta om den kommande boken?

– Det kommer vara en hel del handling som utspelar sig i Offerdal, eller Gärningsberg – det är fortfarande det begreppet som jag kommer ta med från första boken. Det kommer vara betydligt mer som utspelar sig i Östersund än i "Då tänker jag på Sigrid", bland annat på Östersunds sjukhus där en av personerna som ska vara med jobbar. Man kan alltid diskutera vilka som är huvudpersoner i en berättelse. I "Då tänker jag på Sigrid" ser en del bara Hanna som huvudperson, men jag har inte sett det så när jag har skrivit. I den här kommer det finnas en person som man får veta mest om och vars perspektiv man följer, men jag ser egentligen att det finns tre huvudpersoner.

Att följa upp en debutroman som har sålt bra kan vara svårt, men Elin Olofsson är lugn inför uppföljaren till "Då tänker jag på Sigrid".

– Jag hade ingen målsättning om försäljning med Sigrid. Jag har bestämt mig för att skriva den andra berättelsen så väl som jag kan berätta den. Sedan är det inte säkert att en del som har gillat Sigrid tycker att den här är lika bra, det kan också vara tvärtom. Om ambitionen är att sälja mycket och tjäna pengar, då är det enklare att göra som en del andra och skriva mallade deckare i tio volymer i en serie. Det är i alla fall en säkrare investering av tid, men jag har inte riktigt det i mig.

Försäljningen av hennes debutroman har inte gjort henne rik, men det har i alla fall gjort att Elin Olofsson kan klara sig på pengarna för att ha utrymme att skriva en ny bok.

– Man blir inte rik på något kulturarbete om man inte är Camilla Läckberg eller Leif GW Persson. Det har varit viktigast för mig att jag klarar mig på de här pengarna för att skriva en andra bok, sedan kombinerar jag lite med frilansande i mån av tid och intresse.

Hon har jobbat med sin kommande bok i ungefär ett år och bedömer att handlingen är klar i ett råmanus. Planen är att uppföljaren till "Då tänker jag på Sigrid" ska släppas någon gång i höst.