Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elin Ruuth är 2010-talets första författardebutant

Elin Ruuth heter 2010- talets första författardebutant. I går utkom boken ”Fara vill”, en tunn volym med texter av aforistisk karaktär, reflekterande över existentiella frågor.

Annons

Det är alltid något speciellt med de författare som tar steget in på Parnassen i början av ett nytt decennium. Man undrar om de ska komma att förknippas med just det decenniet. Och om just de ska vara med och forma sin generations litterära manifest.

Ska Elin Ruuth, i likhet med det förra seklets tiotalister som Sigfrid Siwertz, Hjalmar Söderberg, Gustaf Hellström och Elin Wägner, så småningom komma att inordnas under 2000-talets tiotalister?

Nja, vi vet ju att det här med decennieindelning av litteraturen är en både grov och ofta missvisande kategorisering av författarna. Ibland görs den av ren lättja för att någorlunda kunna tidsbestämma litterära verk och deras författare.

Ändå är det förstås lite kittlande att i början av ett nytt decennium försöka utröna vilken vindriktning det är där uppe på Parnassen.

Elin Ruuth, 23, med norrländska rötter, är en verbal pyrotekniker och lekfull absurdist, som med humoristiska vardagsbilder ur vår samtid bränner av det ena fyrverkeriet efter det andra.

Det flödar av humoristiska infallsvinklar och lätt absurda anslag.

Kanske en Kristina Lugn för 2010-talet?

Mer läsning

Annons