Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elfte september och elfte timmen

I dag är det elfte september. Säga vad man vill om terroristerna för nio år sen. Men de lyckades försämra världen.

Inte bara för att de utlöste krigen i Afghanistan och Irak, utan också för att det händelseförlopp som följde, förvärrade den misstänksamhet som redan fanns mellan den muslimska världen och västvärlden. Det är sorgligt att några extremister i Florida nu vill bränna andras religiösa böcker. Lika illa, och av större negativ betydelse, är att så många i den muslimska världen verkar betrakta dessa pajasar som något som ska tillåtas förgifta förhållandet i stort.

För exakt 37 år sen försämrades världen av miltärkuppen i Chile. Jag noterar att Isabel Allende Bussi, dotter till den mördade presidenten Salvador Allende, nu besöker Sverige för att stödja sossarna inför valet. En snygg gest.

För bara sju år sen i dag, fick vi beskedet att Anna Lindh avlidit av mördarens knivhugg. Här försämrades också världen. I alla fall Sverige. Faktum är att de borgerliga knappast vunnit valet 2006 om hon hade hunnit ta över som statsminister före valet. Vinner å andra sidan inte de rödgröna den här gången, när alla vet vad Reinfeldt gjort, så är problemet större än så.

Elfte september 2001 spelar oss fortfarande spratt. Den islamofobi som nu är Sverigedemokraternas livsluft, fick förstås också en bättre grogrund efter de vettlösa terrordåden mot New York och Washington.

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand utredde problemet Sverigedemokraterna ordentligt i SVT:s utfrågning på torsdagskvällen. Hon kontrade alla frågor om nya koalitioner efter valet med att de är hypoteser. Däremot kunde hon konstatera att de borgerliga nu för fullt förbereder sig för att regera vidare även om Sverigedemokraterna blir vågmästare.

Det är sorgligt, men sant. Reinfeldt är uppenbarligen beredd att göra som sin borgerlige förebild i Danmark, Anders Fogh Rasmussen som under nära ett decennium styrt Danmark med stöd av Dansk Folkeparti.

Deras partiledare Pia Kjærsgaard kommer till Skåne i dag för att stödja Sverigedemokraterna. Hinner de svenska väljarna vakna i tid? Vi är i elfte timmen.

”Säga vad man vill om terroristerna för nio år sen. Men de lyckades försämra världen.