Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eleverna värmer Östersund

Jämtlands gymnasieförbund i samarbete med Jämtkraft satsar fyra miljoner på fjärrvärmeanläggning för utbildning på Jämtlands Gymnasium Fyrvalla. Under onsdagen monterades en fjärrvärmepanna för 2,4 miljoner upp i lokalen.

Fjärrvärmepannan på 7,5 ton är nu på plats i de lokaler som ska bli gymnasiets fjärrvärmeanläggning på Fyrvalla i Östersund.

– Vi kommer ha fjärrvärmeutbildning i en lokal som är som fjärrvärmecentralen i Lugnvik med utrustning som är up to date, säger Peter Allansson lärare på energiprogrammet.

– Det ska vara den modernaste utrustningen som finns, säger Anders Klasgren vaktmästare och flyttsamordnare på skolan.

I dag finns endast ett fåtal fjärrvärmeutbildningar i landet. Många utbildade sig på 70-talet och går snart i pension.

– Fjärrvärmebranschen har ett behov av utbildade personer då 4000 personer snart går i pension, säger Peter Allansson.

Den nya fjärrvärmeanläggningen på Jämtlands Gymnasium Fyrvalla har planerats i fyra år och kommer att kosta totalt fyra miljoner.

– Det är jätteviktigt med modern utrustning. Har vi utrustning som köptes in för 20 år sedan så kommer eleverna ut och jobbar på företag som har modernare utrustning och tänker "jaha vad är det här" och måste lära sig på nytt. Nu ligger vi före och det innebär ett jättelyft för utbildningen, säger Peter Allansson.

Den fjärrvärme som skolan produceras kommer gå ut i stans fjärrvärmenät. Skolan kommer även ha en vattenreningsanläggning för 150 000 kronor.

– I vanligt vatten är det för mycket smuts, säger Peter Allansson.

Fotnot: På Jämtlands Gymnasium Fyrvalla finns energi-, el-, industri- och fordonsprogrammet.