Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever riskerade andas in giftiga gaser

Elever vid fordonsutbildningen på Jämtlands gymnasium kan ha utsatts för giftiga gaser. Nu kräver Arbetsmiljöverket att skolan åtgärdar flera brister i lokalen.

Vid ett besök på fordonsgymnasiet på Fyrvalla i Östersund upptäckte Arbetsmiljöverkets inspektör att elever och lärare riskerade att utsättas för skadliga gaser. Anledningen till riskerna är att de ansvariga för skollokalerna inte har sett till att luften varit tillräckligt bra i det rum som används för att blanda färg till billackering.

Färgblandningsrummet kontrollerades i november förra året och redan då upptäcktes brister. Arbetsmiljöverket konstaterade vid det tillfället att det saknades en speciell tätning där luften kommer in och krävde att de ansvariga skulle åtgärda saken.

Vid en uppföljning i oktober i år så konstaterar Arbetsmiljöverket att tätningen visserligen nu är på plats men att den satts dit på ett sätt som gjort att luften i rummet inte cirkulerat tillräckligt mycket. Därmed har både elever och lärare riskerat att andas in ämnen som är skadliga för hälsan.

Arbetsmiljöverket hittade även brister som hade att göra med ett par maskiner på skolan. En slipmaskin saknade de skydd som ska se till att eleverna inte riskerar att fastna med sina kläder när de arbetar vid den. Även en pelarborrmaskin och en pelarslipmaskin har utgjort en risk eftersom de inte suttit fast i golvet.