Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever kör hjälpsändning till Baltikum

De har samlat in kläder, skor och leksaker från hela länet och nu ska all nå fram till behövande. Tidigt i dag rullar bilarna mot Estland och Lettland.

– Man kommer nog att få sig en tankeställare när man kommer dit, säger Viktoria Alfredsson.

Kartong efter kartong bärs ut från Pelarsalen i Östersund där Pantertanterna, som samverkar med Baltikhjälpen, har sin systuga. Ingegerd Bengtsson visar en fin docka, bekvämt omstoppad i sin säng, som nog kommer att bli uppskattad.

– Jag har sytt madrass och täcke, en annan Pantertant har stickat täcket. I dag har vi också gjort ett dockskåp. Det finns inte en trådstump som folk skänker som inte går åt hos oss, säger hon bestämt.

Viktoria Alfredsson, Isa Fagerberg och Pamela Strömlund Molund packar noga för att så mycket som möjligt av hjälpsändningen ska gå in i bilen.

Tjejerna går sista året på Wargentinsskolans samhälle/it-linje. Insamlingen och resan till Baltikum är deras gemensamma projektarbete. I augusti förra året började de samla in saker.

– Vi skrev en lapp där vi berättade om vad vi ville och lämnade den på skolor och till släkt och vänner. Vi har åkt ända till Valsjöbyn för att hämta saker, berättar Pamela Strömlund Molund.

Och nu är de äntligen på väg. Under åtta dagar ska de och Ingegerd bo i Kyrkans församlingshem och besöka skolor, sjukhus, ensamstående mammor, barnhem och ålderdomshem. Det är blandade känslor som råder när det börjar gå upp för dem vad som egentligen väntar.

– Förut var jag glad och såg fram emot det, men nu är jag lite rädd också, säger Viktoria Alfredsson.

– Vi har fått se bilder och det ser ganska taskigt ut. Det känns i alla fall jättebra att få lämna över sakerna från hand till hand, fortsätter Isa Fagerberg.

Alla fyra ska turas om att köra den långa vägen som går till Riga, i Lettland, via Tartu, för att slutligen nå Tallin i Estland. Stämningen i Pelarsalen är god så här dagen före. Pamela frågar Ingegerd vad hon vill lyssna på för musik i bilen. Men Ingegerd har andra planer.

– Ni får spela vad ni vill. Jag löser korsord och så har jag stickningen med mig. Det ska bli en barnfilt, säger hon.

Baltikhjälpen har verkat i snart 20 år för att förbättra livsvillkoren i de tre baltiska länderna. Chaufförerna Arne Månsson, från Arvesund, och Jöran Gelland, från Ågårdarna, åker ofta till Estland med förnödenheter och det gör de även den här gången. Vid förra körningen i februari fick de medalj av Estlands president.

–Visst var det kul att få medalj, men behovet av hjälp är stort. Den ekonomiska nedgången har slagit hårt mot landet, säger Arne Månsson.