Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever driver med thrillerserier i egna pjäser

/
  • Maja Fresk och Tobias Alkemar svarar för regi respektive manus i en pjäs som gör parodi på thrillerserien Bones.
  • Martin Jämtgård, till vänster, och Annette Olsson repeterar en scen  i Parkskolans aula inför premiären.
  • Alma Svensson spelar själv huvudrollen i den pjäs hon skrivit som är en parodi på serien med Martin Be ck. Foto: Ulrika Andersson

Två pjäser som driver med thrillerserier på teve har satts upp av elever på skolor i Östersund
– Pjäsen ska vara roligt att se på men det svåra är att göra det roligt, sammanfattar Alma Svensson som går på Vallaskolan och har skrivit manus till en parodi på serien Beck.

Annons

Hon skriver gärna något mer framöver eftersom ”det har varit skitkul” att jobba fram pjäsen. Några av skådespelarna är inlånade från teatergrupper.

Maria Flink är pedagog och pjäserna innebär avslutningen på hennes regi- och manuskurs för eleverna.

– Det är en naturlig fortsättning på en kurs i kreativt skrivande. Att skriva manus är inte lätt. Det är en process att formulera karaktärer med en intrig om vad som ska hända och skapa historier runt personerna, säger Maria Flink.

Att lämna ifrån sig texten till Emma Brolén, som regisserar, har varit en fördel tycker Alma Svensson även om det emellanåt känts lite annorlunda att se hur regissören jobbar med texten.

– Ibland vill man säga till när hon håller på, säger Alma.

Som regissör tycker Emma Brolén att det är viktigt att deltagarna har kul för att pjäsen ska bli bra.

– Det har gått ganska bra men ibland känns det som om det behövs mer tid. Jag kan känna oro över om alla repliker ska fungera och sitter som de ska, enligt Emma Brolén som går på Wargentinsskolan.

Den andra pjäsen har skrivits av Tobias Alkemar på Palmcrantzskolan. Han har gjort en mer avskalad berättelse som utgår från teveserien Bones, omgjord till parodi där huvudkaraktären heter Scones.

– Det har mest varit ett grupparbete där vi samlade ihop oss om vad vi skulle göra.

– Vi har tagit fasta på stereotyperna och skruvar upp dem. De flesta är dumma och inkompetenta, säger Tobias Alkemar.

Han tycker att mängden thrillerserier på teve gör att avsnitten känns lätt tjatiga och att göra parodi på de arbetsuppgifter poliserna ska lösa blir både roligt och intressant.

Maja Fresk regisserar manuset som Tobias skrivit.

– Alla som läser manus har en tanke om hur det ska vara. När vi kommit överens brukar det gå bra att jobba efter den linjen. Skådespelarna får vara med och bestämma. Om de inte känner sig bekväma i rollerna får vi ändra, säger Maja Fresk.

063-15 55 07 lennart.ohd@ltz.se

Mer läsning

Annons