Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elev kränktes – nu får skolan kritik

Eleverna känner sig otrygga i skolan och en händelse ledde till polisanmälan.

Nu riktar Skolinspektionen kritik mot en skola i Åre.

Åre kommun måste senast 19 maj i år säkerställa och genomföra en rad olika åtgärder som ska förhindra kränkande behandling på en skola i kommunen. Bakgrunden är en anmälan som inspektionen tagit emot från föräldrarna till en elev på skolan. Föräldrarna uppger i anmälan att deras barn blivit utsatt för kränkande behandling på skolan mellan åren 2012 och 2014.

I november inträffade en händelse som ledde till att föräldrar till elever på skolan polisanmälde händelsen. Föräldrarna anser att skolan under flera års tid haft bristande hantering av kränkta och mobbade elever.

Åre kommun anser att skolans rektor har vidtagit åtgärder angående kränkande behandling. Bland annat har skolan sett till att fler rastvakter är ute på skolgården och korridorerna när flest elever är i rörelse och en ny incidentrapporteringsrutin är införd. Kommunen anser att rektorn agerade snabbt vid uppkomna händelser. Bland annat står det: "Det råder stor skillnad mellan föräldrarnas upplevelse av trygghet på skolan och den bild som rektorn fått via elever, personal och enkäter".

Inspektionen menar däremot att rektorn inte anmält den kränkande behandlingen till kommunen som rektorn är skyldig att göra och man menar att skolans plan mot kränkande behandling inte lever upp till skollagens krav. Därför förelägger Skolinspektionen Åre kommun att utarbeta en plan mot kränkande behandling som uppfyller skollagens krav.