Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elev försökte starta brand inne på skola

En yngling har dömts till ungdomstjänst för skadegörelse efter att han tänt eld på pappershanddukar på en toalett på en skola i Östersunds kommun.

Annons

I rätten berättade ynglingen att han gjort det för att han blivit inkallad till rektorn för en incident som hänt på skolan. Efter det kände han sig orättvist behandlad och ville hämnas. En kamrat gav förslaget att de skulle elda ner skolan, men ynglingen tyckte det var en bra idé att starta en brand som gav rök och sedan skulle självslockna.
Han ville inte elda ner skolan och berättar att han aldrig skulle ha tänt på om han trott att det funnits risk för spridning.
Brandlarmet gick och räddningstjänsten kom men en lärare hade då hunnit släcka elden.
En brandmästare hördes som sakkunnig i rättegången och menar att det funnits en spridningsrisk om inte branden släckts.
Ynglingen åtalades för mordbrand alternativt grov skadegörelse. Men tingsrätten finner att det inte är visat att ynglingen hade uppsåt att anlägga en brand som innebar risk för spridning mer fara för andra personers liv och hälsa.
Rätten menar att det inte heller gjorts någon undersökning av material och byggnadskonstruktioner för att säkert kunna fastställa om det funnits någon fara för annans liv eller hälsa.
Tingsrätten väljer med bakgrund av detta att rubricera händelsen som skadegörelse av normalgraden.
Påföljden bestäms till 30 timmars ungdomstjänst.
Ynglingen döms även för att ha stulit två plånböcker ur ett skåp.