Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elev blev mobbad – nu ska kommunen betala

Barn- och elevombudet har beslutat att Krokoms kommun ska betala 20 000 konor till en elev.

Orsaken: En elev blev utsatt för kränkande behandling och personalen gjorde inte tillräckligt för att förhindra det.

Annons

Under två år blev den 10-åriga pojken mobbad och utfryst i sin skola i Krokoms kommun. I en utredning slog Skolinspektionen fast att pojken hade blivit utsatt för kränkande behandling, både från personal på skolan och barn. I somras beslutade inspektionen att skolan inte hade gjort tillräckligt för att förhindra fortsatta kränkningar, åtgärderna hade sats in för sent, och man krävde att kommunen skulle vidta en rad åtgärder.

Nu kommer nästa krav gällande samma pojke. Den här gången är det Barn- och elevombudet som kräver att Krokoms kommun, som är skolans huvudman, ska betala 20 000 kronor till pojken.

I beslutet står: "Krokoms kommun, i egenskap av huvudman för Ås skola, inte följt bestämmelserna när det gäller skollagens förbud för skolpersonal att utsätta elever för kränkande behandling. Barn- och elevombudet har därefter med anledning av Skolinspektionens beslut utrett förutsättningarna för skadestånd".

Vidare skriver Barn- och elevombudet: "Vid bedömningen av beloppets storlek har Barn- och elevombudet särskilt beaktat handlingens förnedrande inslag och att den inneburit ett missbruk av ett beroende- och förtroendeförhållande".

Senast 12 november ska kommunen ha gett sin syn på kravet.