Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elenor ”Nora” Ekström

Elenor ”Nora” Ekström, Sjötorp, har avlidit i en ålder av 83 år.

Hon föddes i Bjärme, Näs socken. När hon var 4 år flyttade familjen till Gåije, Mattmar, där hon växte upp yngst av sex syskon. Som ung arbetade hon som kocka åt skogsarbetare. Hon gick Allmän folkhögskola i Hålland 1943-44.

Sommaren 1947 arbetade hon som kocka på flottarbåten ”Framåt” som gick på Storsjön. Några år senare blev hon erbjuden arbete som kockerska på Köjagårdens fjällhotell, Edsåsdalen. Där arbetade hon fram till 1962 då hon började arbeta på Brinkeboda wärdhus, Mörsil, som då var ett småskollärarinnehem.

1964 tog Nora och maken Bror Westin över Brinkeboda wärdshus i egen regi och satte sin egen prägel på pensionatet som snart blev vida berömt för sitt goda smörgåsbord. Brinkeboda fick bland annat goda lovord i Vägarnas mat och folk vallfärdade dit för att njuta av den vällagade och vackert upplagda maten.

Nora hade ett stort matintresse redan som barn och var helt självlärd, om man bortser från en kurs hos legendaren Tore Wretman.

Från 1974 drev hon ensam Brinkeboda fram till 1980 då Torsten Ekström som blev hennes andre make, kom in i bilden. Efter makens bortgång 1986 arbetade Nora vidare, men tre år senare sålde hon sitt livsverk Brinkeboda och flyttade till Sjötorp, Västergötland till sin dotter Karin med familj. Där lät hon bygga ett hus och skapade en vacker trädgård.

Efter ett långt och händelserikt yrkesliv fick hon nu tid att ägna sig åt några andra av sina stora intressen hem och trädgård, även om hon fortsatte att bjuda familj och vänner på delikata måltider.

Men framförallt kunde Nora finnas till för Karin och hennes familj, och de två barnbarnen Anders och Rasmus blev hennes ögonstenar.

Nora sörjs närmast av dottern Karin med make Erland, barnbarnen Anders och Rasmus samt övrig släkt och vänner.