Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Electric Banana Band är tillbaka

Trallvänliga och skojiga men med allvar i bakgrunden. Electric Banana Band tar med sig livsglädje, bananomsorg och miljöengagemang till årets Yra.

Janne Schaffer, en av frontfigurerna i Electric Banana Band, lovar att de kommer bjuda Yranpubliken på både gammalt och nytt.

– Alla gamla godingar plus vår nya låt. Det blir också en del gästinslag av The swedish mouse maffia, Djungelbo-Kalle och Sahara-Sara.

Electric Banana Band är gamla rävar i Musiksverige. Redan 1980 startade bandet, som först började som ett nonsensprojekt till barnprogrammet Trazan och Banarne som visades på SVT i slutet av 1970-talet. Bandet tycks vara lika populärt nu som då och lagom till sommaren släpper de en ny låt, "Banarne for president".

Till Republiken Jämtland kommer ni med låten om "Banarne for president". Där sjunger ni om att bo i en bananrepublik, där ingen är fattig och ingen är rik och alla får må bra. Är det en skojlåt eller en låt med djup i?

– Som allt vi gör så ska man lyssna på det med ett leende. Vi leker med gliringar och de politiska orden som politikerna gärna slänger sig med. Vi är ju sedan länge miljöengagerade och vi har bakat in såna budskap också i texten. Vi leker med allvar i bakgrunden.

Janne Schaffer berättar att låten i skrivandes stund knappt kommit ut men hittills har reaktionerna varit tummen upp.

Senast bandet besökte Storsjöyran var 1998 då de reste landet runt på turné. Spelningen 1998 är något som Janne Schaffer minns extra.

– Vi hade ett av publikrekorden då med 10 000-15 000 personer i publiken så vi ser fram emot att komma till Östersund igen.

Till Yran kommer bandet i år med en tolvmansensemble. Förutom Janne Schaffer, Lasse Åberg och Klasse Möllberg återfinns bland andra Oscar Nilsson och Sophia Frisell i kören.

"Maja piraya", "Banankontakt", "Jag vill bo i en svamp"; listan på Electric banana bands lekfulla låttitlar kan göras lång. Och det är just lekfullheten som Janne Schaffer tror är en av orsakerna till att de fortfarande är så populära.

– Vi är familjevänliga och folk kan sjunga med i våra låtar. Många som varit med sen starten har ett minne till oss och förknippar oss med nostalgi. Ofta kommer folk fram och berättar det vilket är jätteroligt att höra.

Janne Schaffer har genom åren arbetat mycket med många olika artister såsom Ted Gärdestad och Abba. Men det är Electric Banana Band som är hans största stolthet.

– Vi har skapat bandet och det är vi själva som styr allt så det känns extra roligt eftersom det är vår helt egna produkt.

Vad vill du att de som lämnar er spelning ska gå därifrån med för känsla?

– Med livsglädje och feelgood. Både minnas och se framåt och tänka på miljön.

Electric Banana Band, torsdag, Badhusparken, 19.30