Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eldningsolja har förstört dricksvattnet i Halåsen

I går började landstinget och Skogsstyrelsen tillsammans genomföra en oljesanering runt gamla skogsskolan i Halåsen. Anledningen är att flera brunnar i området har blivit förstörda av dieselolja.

– Det här är inget annat än en miljöskandal, säger en boende i området.

Problemet med det förstörda vattnet runt den före detta skogsskolan i Halåsen började redan i mitten av 1990-talet. Då började byborna känna att det luktade diesel från en brunn som låg över en halv kilometer nedanför själva skolbyggnaderna. Brunnen tappades på vatten och då upptäcktes att det var cirka en meter olja som flöt på vattenytan. Brunnen sanerades och stängdes. Sedan hände inget förrän tio år senare.

– Då skulle jag borra en egen brunn till min fastighet, säger Yngve Olofsson, som bor strax nedanför gamla skogsskolan. Anledningen var att det började bli dåligt med vattentillgången i byns gemensamma brunn och då tänkte jag att det skulle vara bra med en egen.

När brunnen var klar och allt var monterat så var det dags att vrida på kranen.

– Det var i princip ren eldningsolja som kom ur kranen och det stank diesel i hela huset, berättar Yngve Olofsson.

Landstinget, som tidigare ägde skogsskolan, agerade snabbt och göt igen Yngves brunn och han fick koppla tillbaka till den gemensamma vattentäkten. Men borrningen av brunnen som inte gick använda har han inte fått ett öre för.

– Det var som att kasta 60.000 kronor i sjön, säger Yngve.

Nu började landstinget undersöka varför det fanns olja i marken kring skolan och efter ett tag så hittades en misstänkt bov.

– Vi tror att den stora oljecisternen, som nu är uppgrävd, tidigare kan ha stått och läkt olja under många år, säger Jörgen Widegren, som är driftingenjör på landstinget. Det är den enda förklaring vi kan ge till att det finns olja i marken kring Halåsen. Men nu kommer vi inte att ge oss. All olja som finns i backen och i vattnet ska bort, säger han.

– Det här är inget mindre än en miljöskandal, säger Lars Falk, en av de bofasta i byn. Både kommunen och landstinget har länge vetat om att det finns olja i marken och i vattnet, men ingenting har gjorts. Vem vet när eldningsoljan kommer till min brunn, säger Falk.

Lika kritisk är Dennis Vinberg, som både bor och jobbar i Halåsen.

– När vi flyttade hit för tre år sedan fick vi veta att det fanns diesel i backen. Jag tycker det är märkligt att inte landstinget märkt av svinnet i oljetanken. Det måste ju runnit ut tusentals liter olja genom åren.

Under gårdagen påbörjades saneringen av flera brunnar i området för att om möjligt kunna få bort eldningsoljan från vattnet. Det är landstinget och Skogsstyrelsen som har tagit på sig kostnaderna för saneringen. Jobbet görs på uppdrag av Krokoms kommun.

Kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektör Nils-Erik Werner, var på plats i Halåsen under gårdagen och vid en av de brunnar som sanerades träffade han Lars Falk. Han undrade varför det tagit så lång tid för kommunen att påbörja en sanering.

– Det har gått fem år sedan Olofsson fick olja i sitt vatten och fem år i de här sammanhangen är en kort tid, säger Werner. Dessutom har det tagits prover på vattnet flera gånger efter det.

När en sänkbar pump firades ner i en brunn strax ovanför skolbyggnaden i går så var det vatten som pumpades upp gulfärgat och luktade starkt av dieselolja. Lars Edlund från Sweco, som skötte pumpningen, berättade att det var minst en meter diesel som flöt ovanpå vattnet i brunnen. Allt vatten samlades upp i stora tankar för att senare analyseras.