Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elaggregat körs ut till drabbade

I flera byar är det aktuellt att köra ut reservkraftaggregat i väntan på att ledningar lagas och strömmen återvänder.

Reparationer av näten pågår hela helgen men natten mot söndag var fortfarande omkring 4 500 elkunder strömlösa.

I en del byar räknar elbolag med att det tar upp till en vecka innan strömmen är tillbaka. I väntan på det kommer elverk, som körs med lastbil från södra Sverige, att placeras från måndag.

På vissa håll tar man saken i egna händer.

– På Pilgrimstad skola ordnades Luciafirandet trots strömavbrott efter stormen Ivar. Med ljus, elverk och små gasolkök från Jula, så blev alla nöjda. Alla barn och föräldrar kom, rapporterar Gabrielle Eriksson till LT.

Elkunder som tillhör Härjeåns nät är fortsatt värst drabbade, många är bosatta i Bräckeområdet, och reservelverk ska ut till de värst drabbade under söndagen.

Härjeåns Nät har lika många i tjänst som under stormen Dagmar för två år sedan. Hundratalet personer och många skogsmaskiner är ute, men eftersom skadorna är väldigt omfattande tar det lång tid att laga ledningarna.

På söndag förmiddag var läget det här på Härjeåns Nät: Felsökning och reparationer av högspänningsnätet fortsätter under hela dagen.

I Ånge-Bräcke-Bispgårdenområdet, främst utanför centralorterna, är skadorna omfattande.

Enligt bolaget blev inte skadorna lika stora i Sveg-Hede-Funäsdalsområdet. Där är det främst Fåssjödalsområdet och Vitvattnet fortfarande är strömlöst under söndagen.

När det gäller Jämtkrafts elnät var drygt 600 kunder utan el på söndag före lunch: Främst i Hallen, Oviken och Brunflo, Hackås, Revsund.

Från Eon rapporteras att de flesta kunderna utan el finns i Västernorrland, där kuststräckan mellan Sundsvall och Hudiksvall är värst drabbat.

Enligt Eon är deras elnät mer skadat än efter stormen Dagmar och 5 000 kunder var fortsatt strömlösa på söndag förmiddag.