Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekonord bidrar till fördubbling av Bracke Forests omsättning

Riskkapitalbolaget Ekonords 15 miljoner kronor stora engagemang i Bracke Forest i Bräcke skall enligt planerna fördubbla företagets omsättning.

LT kunde i gårdagens tidning rapportera om affären.

– Vi räknar med att under lönsamhet och inom något år öka från nuvarande 50 miljoner till 100 miljoner, säger företagets vd Hans Hemmingsson.

– Vi har bra maskiner och ett starkt produktutbud och vi kommer att hårdsatsa på marknadsföringen i Ryssland, men även öka engagemanget i Finland, Österrike, Tyskland, Singapore, Kina och England. Det kan hända att vi behöver anställa personal för vissa marknader.

Bracke Forest, som är världsledande inom markberedningsmaskiner, har två svenskar på plats i Ryssland och har dessutom nyligen engagerat en ryss i S:t Petersburg med uppgift att bearbeta marknaden väster om Uralbergen.

– Vi märker att det blir ett gott resultat när vi har egen hängiven personal på plats inne i marknaderna. Ryssland, med 25 procent av all världens skog, har förutsättning att inom något år bli vår största marknad.

Eko Nord ägs av LRF, E.On, Sjätte AP-fonden, Sveaskog, Milko, ICA och Länsförsäkringar i de fyra nordligaste länen.

Det kapital som dessa företag satsat i Ekonord uppgår till sammanlagt 140 miljoner kronor. I och med affären med Bracke Forest återstår 120 miljoner att fördela.

– Vi startar med att till ett börja med gå in med tio miljoner med löfte om ytterligare fem, säger riksdagsman Per Åsling, (C), styrelseordförande i Ekonord.

– Vi vet vad familjen Hemmingsson går för när det gäller driv och kompetens och den vetskapen underlättar för oss att gå in som delägare i företaget.

Ekonords beslut att gå in i Bracke Forest togs vid ett sammanträde i Trångsviken på tisdagen under närvaro av Ekonords vd Susanne Olofsson, Göteborg.

Beslutet har föregåtts av ett halvårslångt förberedelsearbete.