Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekonord bidrar till fördubbling av Bracke Forests omsättning

Riskkapitalbolaget Ekonords 15 miljoner kronor stora engagemang i Bracke Forest i Bräcke skall enligt planerna fördubbla företagets omsättning.

Annons

LT kunde i gårdagens tidning rapportera om affären.

– Vi räknar med att under lönsamhet och inom något år öka från nuvarande 50 miljoner till 100 miljoner, säger företagets vd Hans Hemmingsson.

– Vi har bra maskiner och ett starkt produktutbud och vi kommer att hårdsatsa på marknadsföringen i Ryssland, men även öka engagemanget i Finland, Österrike, Tyskland, Singapore, Kina och England. Det kan hända att vi behöver anställa personal för vissa marknader.

Bracke Forest, som är världsledande inom markberedningsmaskiner, har två svenskar på plats i Ryssland och har dessutom nyligen engagerat en ryss i S:t Petersburg med uppgift att bearbeta marknaden väster om Uralbergen.

– Vi märker att det blir ett gott resultat när vi har egen hängiven personal på plats inne i marknaderna. Ryssland, med 25 procent av all världens skog, har förutsättning att inom något år bli vår största marknad.

Eko Nord ägs av LRF, E.On, Sjätte AP-fonden, Sveaskog, Milko, ICA och Länsförsäkringar i de fyra nordligaste länen.

Det kapital som dessa företag satsat i Ekonord uppgår till sammanlagt 140 miljoner kronor. I och med affären med Bracke Forest återstår 120 miljoner att fördela.

– Vi startar med att till ett börja med gå in med tio miljoner med löfte om ytterligare fem, säger riksdagsman Per Åsling, (C), styrelseordförande i Ekonord.

– Vi vet vad familjen Hemmingsson går för när det gäller driv och kompetens och den vetskapen underlättar för oss att gå in som delägare i företaget.

Ekonords beslut att gå in i Bracke Forest togs vid ett sammanträde i Trångsviken på tisdagen under närvaro av Ekonords vd Susanne Olofsson, Göteborg.

Beslutet har föregåtts av ett halvårslångt förberedelsearbete.