Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomiska problem– hot mot skoterprojekt

/
  • Att hålla skoterlederna öppna hela vintern kommer att kräva mycket idéelt arbete. Projekt Nordic Area kan inte bära alla kostnader.

Miljontals kronor har plöjts ned på fina skoterleder i Lillhärdal i det omfattande skoterprojektet, Nordic Area. Men det kan bli värre när det gäller skötseln av lederna.
– Vi har inte ekonomi så att vi fixar det hela vintern, säger Evert Fjätström, ordförande i Lillhärdals skoterklubb.

Annons

Det omfattande skoterprojektet i Lillhärdal och andra orter är avslutat. 1000 kilometer skoterleder är röjda och skyltade och nu är det tänkt att projektet ska bära sig själv under namnet Nordic Area.

Men trots att lederna fått mycket positiva omdömen under det första året och snön ligger halvmeter djup i skogarna så finns det vissa spörsmål för att allt ska rulla som det är tänkt.

Lillhärdals skoterklubb har hand om närmare 300 kilometer av betallederna men det är tufft för en fattig förening.

– Det är konstgjord andning. Det bästa vore om det fanns kapital så att vi kunde anställa någon i klubben som sköter det hela, säger Evert Fjätström som nu försöker lösa det mesta med ideellt arbete och en oavbruten jakt på sponsorer som gör att man kan hålla samtliga stråk öppna under hela vintern. Men tar pengarna slut så kommer man att prioritera de mest frekventerade lederna.

– Man kan ju inte garantera att alla 30 mil blir kanon, fortsätter Evert Fjätström som hoppas att försäljningen av ledkort i området går bra så att det i sin tur generar pengar till klubbens kassa.

Även på de andra orterna är det klubbarna som har hand om prepareringen. För vissa ser det bättre ut än andra när det gäller ekonomin.

– I Loos och Hamra har det en som är anställd för att sköta lederna, säger Evert Fjätström vidare.

Klubben är redan i gång med att trampa och iordningställa lederna som förhoppningsvis ska locka många skoteråkare från när och fjärran. Trots den taskiga ekonomiska situationen har man målsättningen klar.

– I vinter ska det gå, säger Evert avslutningsvis.

Mer läsning

Annons