Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomisk obalans oroar Fagerlund

Annons


Allt starkare klubbar och ligor har förändrat maktstrukturen och gett en ekonomisk obalans inom ishockeyn – en utveckling som oroar den förre hockeybasen Rickard Fagerlund.

-Internationella förbundet måste ta tag i det här, säger han i TT-sportens helgintervju.

Den nordamerikanska ligan NHL har alltid kört sitt eget race. Nu hotar den nya ryska proffsligan KHL med att stoppa spelare från att delta i landslagen, och i Sverige har HV 71 och Linköping stoppat sina spelare från spel i Tre Kronor i Karjala cup.

TT: Har det skett en maktförskjutning inom ishockeyn?

-Delvis har det blivit det. Ett skäl är att det skett en förskjutning av makt inom klubbarna från ordföranden till klubbdirektörer. En klubbdirektör har inget övergripande ansvar utan agerar enbart för sin klubbs bästa. Då blir det såna här konfliktsituationer när intressen kolliderar.

-Och internationellt är det samma sak. KHL räknar med att ha 32 lag nästa år (24 nu) och då måste de ha fler speldagar. Kommer de att förlänga säsongen kommer det att kollidera med VM.

TT: Du har skrivit ett brev till Internationella ishockeyförbundet (IIHF) där du beskriver din oro för att intresset och inkomsterna från VM kommer att minska och att VM därför måste struktureras om:

-Någonting måste göras. Om inte NHL-spelarna och KHL-spelarna kan vara med för att de har slutspel när VM går, då blir kvaliteten på VM sämre och det ges sämre förutsättningar att dra in pengar på VM. Samtidigt spelas VM så långt fram emot sommaren att konkurrensen med fotbollen är stor. Och att spela VM varje år är lite inflation.

I sitt brev skriver Fagerlund att en lösning kan vara att förlägga VM-slutspelet till hösten, strax innan ligorna drar i gång, och att ha A-slutspel vartannat år med de övriga gruppernas VM som kval åren emellan.

Fagerlund anser också att de ekonomiskt allt starkare klubbarna och ligorna gett en obalans inom ishockeyn.

-Den nya klubbturneringen CHL (Champions hockey league) har 100 miljoner kronor att dela ut till de deltagande klubbarna. VM har 50 miljoner att dela ut. Det täcker inte ens kostnaden för försäkringen av NHL-spelarna. Det ger en obalans i ekonomin som inte fotbollen har där Uefa och Fifa är så fruktansvärt rika att de kan hålla klubbarna stången.

-IIHF gör ingenting. Man har en utredning vars enda syfte är att fördela de pengar som finns och inget annat. Det löser inte situationen. Och IIHF:s kommersiella partner är inte särskilt benägen att göra nåt, de travar på i samma spår och förlänger avtalet successivt och är nöjda med det eftersom deras stora inkomstkälla är fotbollen.

TT: Vad anser du är ishockeyns viktigaste fråga just nu?

-Hockeyns status. Ishockeyns status måste höjas för att kunna hävda sig på i den kommersiella konkurrensen och för att inte tappa fler i rekryteringen. Vi måste in på de kommersiella marknaderna. Tyskland måste upp i världstoppen, vi måste introducera oss i exempelvis England och Frankrike – och kanske Kina – där det finns ett ordentligt kommersiellt underlag, för annars kommer de nationella och internationella förbunden att ligga i bakvatten.

-De här länderna måste ha något som drar i gång det, därför föreslår jag NHL-lag i Europa. Att köpa över några NHL-lag skulle förkorta utvecklingsperioden i de här länderna, ge ett helt annat tv-intresse och medieintresse och med det kommer per automatik företagen att intressera sig för produkten.

Mer läsning

Annons