Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomisk kris ger bantad EM-trupp

Annons


Ökade kostnader för simförbundet slår nu hårt mot landslaget.

Till EM i Kroatien tvingas man minska antalet simmare med nästan hälften.

-Det blir runt tio simmare som får åka till EM, säger förbundskaptenen Thomas Jansson.

SM i Stockholm med start på torsdag fungerar även som uttagning till kortbane-EM i december. Men de resultat som tidigare kanske betytt en EM-plats kommer inte att räcka till någon biljett till kroatiska Rijeka där EM avgörs.

-Simlandslaget har förbrukat mer än vi projekterat med. Det har varit hotell och resor som gått upp i pris och vi måste spara ungefär 100 000 kronor, säger förbundsordförande Sven von Holst till TT.

-Vi gör det genom flera åtgärder och någonstans måste man dra in. Det här är en mindre viktig tävling.

Kortbane-EM är det fjärde mästerskapet under OS-året 2008 för simlandslaget. Tidigare har det fungerat till viss del som en chans för yngre simmare att få mästerskapsrutin. Samtidigt har också Sverige historiskt sett varit en av Europas mest framgångsrika nationer i 25-metersbassängen. Vid förra årets mästerskap i Debrecen, Ungern, bestod den svenska truppen av 17 simmare som ordnade åtta medaljer varav fyra guld.

-Tidigare har vi tänkt så att vi skickar simmare som är tänkta finalister. Nu är det enbart medaljkandidater som vi skickar så vi gör kretsen snävare, säger förbundskaptenen Thomas Jansson.

Störst medaljhopp blir självklart Stefan Nystrand som sagt ja till EM och eventuellt Therese Alshammar.

-Med Therese har det lite med att göra när hon drar iväg på sin nästa session. Hon tävlade nyligen i Italien, och är sedan med i SM. Vi lägger inga krav på henne om det skulle krocka med hennes övriga åtaganden.

Nästa stora mästerskap för simlandslaget är VM i lång bana i Rom nästa sommar. I samband med SM ska också förbundet presentera en ny sponsor vars ekonomiska hjälp ska sträcka sig fram till och med 2012.

Mer läsning

Annons