Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekonomin kan vända ner vid felmedicinering

Bara två ekonomiska nedgångar brukar betecknas som depressioner, skriver Nobelpristagaren i ekonomi Paul Krugman i New York Times.

 Det handlar om "den långa depressionen", av instabilitet och deflation efter Paniken 1873 och "den stora depressionen", åren med massarbetslöshet efter finanskrisen 1929-31. Han ser nu en uppenbar risk för att finanskraschen 2008 om den behandlas felaktigt, utvecklas till en tredje depression. Och risken är stor menar han, eftersom fel diagnos gör att fel medicin ges. I gårdagens eko beskrivs amerikanen Krugman som djupt kritisk till sin president Barack Obama. Den som läser texten får snarare intrycket att han vill driva Obama framför sig så att denne tydligare vågar ta striden mot republikaner och konservativa demokrater som sitter kvar i den nyliberala fälla som den europeiska högern nu fallit i. Den som innan krisen är övervunnen betonar vikten av skuldsanering och inflationsbekämpning i stället för att se till att hjulen rullar och att arbetslösheten bekämpas. På G20-mötet varnade Brasilien än tydligare än USA, för en för tidig åtstramningspolitik. Men mötet slutade med överenskommelsen att budgetunderskotten skulle halveras till 2013. Det var kanske så långt man kunde komma. Viktigast är att man inte drar åt överallt samtidigt på väldigt kort sikt. Pendeln har svängt märkvärdigt snabbt tillbaka till en nyliberal ekonomisk syn som var tillbakaträngd 2008. Krugmans varningar bör tas på stort allvar. I Sverige bör Socialdemokraterna akta sig för att gå i den moderata fällan om offentlig skuldsanering som viktigaste uppgift när det är arbetslösheten som måste bekämpas. Det görs genom att hjulen rullar. Här måste de rödgröna våga vara tydliga.