Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekonomichef kräver skadestånd efter uppsägning

Den avsatte ekonomichefen på Mittuniversitetet, Peter Sjöbom, kräver 100 000 kronor i skadestånd.

Facket hävdar att uppsägningen saknade saklig grund och att arbetsgivaren brustit i lojalitet mot honom som anställd.

Förra året anställdes Peter Sjöbom som chef för ekonomiavdelningen på Mittuniversitetet. Den 19 mars i år, mindre än ett år efter anställningen, beslutade universitetsledningen att han skulle avgå från sin post.

– Han är kvar på institutionen men han ska inte vara chef. Han saknar ledningens förtroende och har inte den kompetensen, sa Yasmine Lindström, universitetsdirektör på Mittuniversitetet, till LT den 25 mars.

Han flyttades istället till ett annat våningsplan avskild från den avdelning som han tillhör och, som han själv påpekar i ett brev till universitetsledningen, frånkopplades från sändlistan i e-postsystemet.

Peter Sjöboms fackförbund, civilekonomerna, kräver nu 100 000 kronor i skadestånd. I första hand för att han blivit uppsagd utan saklig grund och i andra hand för otillåten omplacering.

Facket skriver även så här i ett brev ställd till universitetsledningen: ”Genom universitetsdirektörens ageranda gentemot press och media i samband med de åtgärder ni vidtagit mot vår medlem Peter Sjöbom i hans anställning har ni vållat Peter Sjöbom allvarlig skada”.

Agerandet står, enligt facket, i strid mot den lojalitetsplikt en arbetsgivare har gentemot sina anställda.

Peter Sjöbom säger till LT att han känner sig kränkt av sin arbetsgivare och i en skrivelse säger han att han ingalunda är den förste på chefsposition inom Mittuniversitetet som fått lämna sin post på kort tid. Inom loppet av 1,5 år har hälften av avdelningschefer inom förvaltningen lämnat sina uppdrag.