Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekomjölken på väg upp

Efterfrågan på ekomjölk ökar och enligt Arla sätter det avtryck i försäljningen under senaste kvartalet.

Annons

Arla med cirka 3 700 svenska mjölkbönder som ägare, från Jämtand i norr till Skåne i söder, har 12 mejerier i landet.

Försäljningsvolymen av ekomjölk i matbutikerna minskade med 5 procent jämfört med motsvarande period förra året - till 23 miljoner kilo.

Men totalt sett sålde Arla mer ekomjölk än för ett år sedan under första halvåret 2013. Det hänger ihop med att restauranger och andra större inköpare fortsätter att gå starkt, enligt en rapport från företaget.

Nu verkar det också som om allt fler konsumenter upptäcker ekoprodukterna i matbutikerna. De senaste tre månaderna har Arlas ekologiska försäljning ökat med drygt 6 procent i värde. Det är framför allt mjölkkategorin som står för ökningen.

En förklaring sägs hänga ihop med att svenskarna blivit mer positiva till ekologiska livsmedel. Klart fler uppger att de väljer ett ekologiskt alternativ nu än för ett år sedan.

En prissänkning på ekomjölk, samtidigt som priset på vanlig mjölk höjts något, ska också ha satt fart på försäljningen.

– Att vi nu ser en positiv trend ute i butikerna gör oss försiktigt positiva om att utvecklingen går åt rätt håll, säger Ann Freudenthal, ansvarig för Arlas ekosatsning.

Ambitionen är att fördubbla ekoförsäljningen fram till 2015.