Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eko-utredning inledd mot två personer inom Snowolverine

En åklagare har inlett en utredning av två personer inom tillverkningsföretaget Snowolverine Group AB som är misstänkta för ekobrott. Under onsdagen var personer från Ekobrottsmyndigheten i Sveg för att hämta beslagen.

Under onsdagen hämtade personer från Ekobrottsmyndigheten handlingarna som Svegspolisen belagtagit på SWG:s kontor för en vecka sedan då två personer i tillverknings- och skoterbolaget Snowolverine är misstänkta för grovt bokföringsbrott och grovt bedrägeri samt medhjälp till grovt bokföringsbrott. Husrannsakan var telefonledd av Ekomyndigheten.

– De pekade ut vilka grejer vi skulle hämta, det var som en vanlig husrannsakan, säger Torgny Svensson vid Svegspolisen.

Men nu är fallet helt och hållet i Ekobrottsmyndighetens händer och en åklagarledd utredning är inledd.

Björn Ljungqvist, näringslivssekreterare vid Härjedalens kommun var tidigare platschef på SnoWolverine och i januari 2009 fick han jobb på Näringslivskontoret.

– Efter det har jag inte haft någon som helst insyn i företaget, säger han och hänvisar till näringslivschef Bengt Eric Lundborg för vidare information.

Hur ser du på misstankarna mot Snowolverine?

– Jag tycker att det är trist. Men vi får avvakta den pågående utredningen, ingen är ju ännu dömd, säger Bengt Eric Lundborg.

Under 2005 presenterade SnoWolverine sin idé och tillverkade en Skoterprototyp. Då gick Härjedalens kommun in med ett projektstöd på 100000 kronor. Sedan dess har runt 30 miljoner investerats i verksamheten. Kapitalet har tillförts för att säkra den fortsatta utvecklingen men också för att bygga upp en egen tillverkningsindustri inriktad mot rörbockning, vattenskärning, skärande industri och avancerad svetsning. Företagets kunder utgörs främst av företag inom möbel- handikapp- samt fordonsindustrin.

Länsstyrelsen i Jämtlands län har beviljat 11350000 kronor, av den summan har 9773000 betalats ut till Snowolverine.

– Vi har en budget på 140 miljoner per år i företagsstöd i länet men 20 miljoner utbetalas aldrig. Summan som beviljas är beroende av hur mycket företaget har investerat. Länsstyrelsen har gått in med cirka 35 procent av Snowolverines investeringar, säger Örjan Berglund, funktionschef för företagsstöd och projektstöd vid Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Snowolverine har sammanlagt investerat för 33400850 kronor och av dessa pengar har Länsstyrelsen beviljat 11350000 kronor. Pengarna beviljades i fyra olika omgånger. Den första ansökan var på 3340000, den andra på 410000, den tredje på 5600000 kronor och den sista på 2 miljoner.

– Vi har en viss typ av uppföljning när det gäller företagsstöd. En extern kontrollant, godkänd av tillväxtverket, kollar så att investeringarna är gjorda såsom det redovisats, säger Örjan Berglund.

LT var under onsdagen på plats i Snowolverines tillverkningslokaler och pratade med en av de anställda. Men man var företegen och hänvisade till före detta vd:n.

– Vi jobbar på som vanligt, var svaret.

Varken den nuvarande vd:n eller den före detta vd:n gick att få tag på under onsdagen.

Dotterbolaget åt SWG – Svegs Produktion AB – förvärvades under 2009 av Fragus Group AB som sedan bytte namn till SnoWolverine Group AB.

Fragus Group AB förvärvade under 2009 samtliga aktier i SnoWolverine. Förvärvet var ett så kallat omvänt förvärv där ägarna av SnoWolverine får ersatt köpeskillingen genom kvittning mot aktier i Fragus Group AB till ett värde av 16 miljoner kronor.

Dotterbolaget Sveg Produktion AB är moderbolagets tillverkningsföretag. SnoWolverine Buildnings AB äger tillverkningslokalen i Sveg.