Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekholms vision slog in

Annons

Mycket kan sägas om David Ekholm. Och mycket har sagts. Exempelvis, under flera år, att det väl ändå är dags för honom att lägga av. År efter år halka runt på, oftast, placeringar långt bak i resultatlistorna. Vad är det för mening, typ. Kan tänka mig att David haft sina stunder när han själv funderat i liknande banor.

Korta stunder. Vid varje tillfälle som jag träffat honom så har han uttryckt till synes obotlig optimism och tålmodigt förklarat vad lite det är som skiljer honom från att vara med och slåss med de allra bästa.

Helmaxat att hans visioner når sin uppfyllelse just när det dragit ihop sig till VM.

När han sköt fullt på sista stående i distansloppet skrek jag rakt ut.

När han gjorde om samma sak nu i mixedstafetten började jag fan i mig att hulka.

Våra superstartjejer, Helena och Anna Carin, gjorde vad vi närmast orättfärdigt mer eller mindre kräver av dem.

De riktigt stora hjältarna i går var David Ekholm och den rakt från sjuksängen inramlande Carl Johan Bergman som kämpade sig runt under sin normala förmåga men skyhögt över sin nuvarande formkurva.

Kanske tur att det ”bara” blev silver.

Skidskyttarna är på väg att ställa till så att det kan bli slagsmål i juryrummet när Bragdguldet ska diskuteras.

En annan synnerligen bra grej med Ekholms prestationer är att det bör ge en sporre till de som tycker att det inte är någon mening att fortsätta satsa om inte genombrottet kommer i riktigt unga år.

Kan inte låta bli att undra över vad de som kommenterat Anna Carin Olofsson-Zideks fjärde plats i distansloppet med att det var hennes återkomst i världstoppen.

Vad är det för nys.

Distansloppet var bara ett av flera exempel där hon vid en enda ytterligare träff skulle ha fått stå överst på prispallen.

Anna Carin har inte hittat tillbaka till världstoppen. Hon har aldrig varit frånvarande.

Hur går det då i resten av VM för det svenska skidskyttelandslaget?

Säg det. Spännande i vilket fall att följa resterande tävlingar. Stolpe in till sist för Anna Carin vore ju nåt.

Kanske var det rätt av Eklund och Pichler att ensamma ställa sig främst på barrikaderna och kräva ytterligare sanktioner mot det ryska laget.

Skönt i vilket fall att uppslutningen bakom vad de vågat vara först med att säga nu är så stor.

Skidskyttet överlever de skandaler vi sett prov på nu.

Speciellt som de flesta nationer och, hoppas jag, IBU sätter in alla resurser och verkligen blir trovärdiga i kampen mot fusket.

Apropå dopning och misstankar om dopning. Jag tror helt och fullt på de förklaringar som lämnats om varför längdtjejen Brita Norgren visat sig ha för höga blodvärden. Skulle jag ha trott detsamma om det handlat om en ryska? Skulle ni?

Apropå längd-VM så är det ju i dag, om vi ser det med svenska ögon, det drar igång på riktigt.

Stor eloge ändå till Anna Olsson och hennes starka insats, men det är nog som hon själv säger att det viktigaste med hennes åkning var att det gav ett formbesked inför hennes huvuduppgift, sprinten.

Kan bli ett roligt blågult VM i längd. Också.

Den lokala hockeyhelgen kan också bli rolig. Då krävs förstås seger i kväll mot KB 65. Vid förlust blir söndagsmatchen mot Kiruna betydelselös.

Mer läsning

Annons